Медия без
политическа реклама

След 30 г. НАТФИЗ отново е на финала на студентските "Оскари"

14 Авг. 2020
снимка: НАТФИЗ

През 1983 г. филмът на Вергиния Бреснишка "Първобитна история" удостоява тогавашния ВИТИЗ с първата му номинация за студентски "Оскар". През 1990-а пък Златин Радев печели престижната награда със своята анимация "Консервфилм" - и това е последния път, когато най-старото българско киноучилище е отбелязвало подобен успех.

Сега обаче отново е близо до него. Режисьорката от трети курс Теодора-Косара Попова е сред тримата номинирани за най-добър документален чуждестранен студентски филм. С много симпатия към персонажите и тънка наблюдателност към средата, присъствието и танца, "Танда" разказва за четирима участници в една милонга - събитие, в което се събират случайни партньори, за да танцуват танго, казва анотацията на филма. Теодора-Косара е от втория випуск студенти в Академията, обучавани по изцяло новата система, въведена от ректора проф. д-р Станислав Семерджиев, хвалят се от НАТФИЗ.

Кандидатурите за студентските "Оскари" от цял свят тази година са били 1486. От тях са избрани 93 полуфиналисти, сред които после са селектирани номинираните в категории анимация, документалистика, игрално кино и експериментално кино. С българския "Танда" за наградата ще се състезават норвежкият "Скъпи татко" и "Miss Curvy" от Великобритания.

Награждаването ще е на 15 октомври 2020 г. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата