Медия без
политическа реклама

Sex Pistols се изпокараха 40 години след края си

Джони Лидън бил "натикан в ъгъла като плъх"

16 Юли 2021
Wikipedia
Бившият фронтмен и вокалист на групата Джони Лидън.

За няма и три години през 70-те "Секс Пистълс" успяха да очароват и отвратят Англия, да запишат един албум, да инициират пънк движението в Обединеното кралство и да останат в историята като една от най-новаторските групи в историята на популярната музика с парчета като Anarchy в United Kingdom и God Save the Queen. А сега се съдят, съобщи Би Би Си. 

В правната битка във Върховния съд в Лондон участват трима бивши членове на групата. Китаристът Стив Джоунс и барабанистът Пол Кук съдят фронтмена и вокалист Джон Лидън, който не разрешава използването на песните им в новия телевизионен сериал "Пистолет", режисиран от Дани Бойл. Сериалът, който - доста изненадващо предвид героите, историята и всичко, което олицетворява пънка - е продукция на „Дисни“, е базиран на мемоарите на Джоунс.

Поредицата на Бойл от шест части, базирана на Lonely Boy: Tales From A Sex Pistol на Джоунс възроди дългогодишни вражди сред оцелелите  членове на групата. Лидън - известен още като Джони Ротън - заяви, че не желае музиката на пънк групата да бъде използвана във филм, освен ако не му бъде разпоредено по съдебен път.

В четвъртък адвокатът му публикува изявление, от което става ясно, че клиентът му не е доволен он начина, по който е изобразен в книгата  - „във враждебна и неприятна светлина". 

Според адвоката, представляващ Джоунс и Кук, отношенията между бившите колеги са "горчиви и предизвикващи раздразнение", а няколкото опита за разрешаване на разногласията им се оказали неуспешни. По това "Секс пистълс" не се различават много от "Пинк Флойд".  

Съгласно условията на споразумение, сключено през 1998 г., решенията относно използване на музиката на групата се взимат със съгласието на четиримата бивши членове. Петият - починалият от свръхдоза хероин през 1979-а Сид Вишъс, се представлява от наследниците си.

В момента Лидън е единствената пречка пред използването на песните от носителя на „Оскар“ Дани Бойл. Бившият басист Глен Матлок и наследниците на Вишъс подкрепят лицензирането, отбеляза той.В интервю за Sunday Times през април Лидън заяви, че написването на сценария и изборът на актьор, който да влезе в неговия образ, са станали без негово участие или съгласие и че е бил поставен „в ъгъла като плъх“.

 

Още по темата