Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бащата на пънка Джони Ротън изпадна до "Евровизия"

10 Яну. 2023
EПА/БГНЕС
Джон Лайдън на концерт с PIL на фестивала "Гластънбъри".

Джони Ротън, бащата на пънка и фронтмен на "Секс пистълс", изпадна дотам да участва в квалификация за "Евровизия". Британските медии съобщиха, че 66-годишният певец ще се включи в надпреварата за представител на Ирландия на европейския песенен конкурс през май. Джон Лайдън, както е истинското му име, се състезава с групата си "Пъблик Имидж Лимитид" (PIL). Бандата е сред шестте изпълнители, избрани да се конкурират за представител на Република Ирландия в "Евровизия 2023". Фаворитът измежду тях ще бъде избран на 3 февруари.

Песента Hawaii, с която ще участва, Лайдън описва като любовно писмо до съпругата си Нора, която страда от Алцхаймер. Въпреки че самият певец е роден в Лондон, неговите родители са с ирландски произход.

Provided to YouTube by IIP-DDSHawaii · Public Image Ltd.Hawaii℗ PiL OfficialReleased on: 2023-01-09Associated Performer, Producer: John LydonAssociated Per...

"Евровизия 2023" ще се проведе в Ливърпул от 9 до 13 май. Конкурсът трябваше по право да се състои в Украйна заради победата на "Калуш Оркестра" в миналогодишното му издание, но заради войната домакинството бе предадено на втория в конкурса за 2022-ра - Великобритания.

"Секс пистълс", символ на бунта и анархията в рок музиката, просъществува само от 1975 до 1978 г. и успява да издаде един-единствен албум. Знаковият й хит е God Save the Queen. Групата се разпада се заради многобройни конфликти и скандали между членовете и мениджъра Малкълм Макларън - бивш собственик на сексшоп в Лондон. Няколко месеца по-късно басистът Сид Вишъс е заподозрян в убийството на приятелката си, прави и неуспешен опит за самоубийство, а през февруари 1979 г. умира от свръхдоза хероин.

Лайдън основава Public Image Ltd още през май 1978 г., веднага след раздялата си със "Секс пистълс". Групата има издадени десет албума.

Още по темата