Quantcast
Сбогом, Ленин? Ама друг път | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Сбогом, Ленин? Ама друг път

Гелзенкирхен ще издигне първия във ФРГ паметник на Владимир Илич
1 420
 Снимка Уикипедия
Паметници на „вожда на световния пролетариат” все още красят различни точки на света. Този се намира в Улан Уде, Бурятия.

След дългогодишна битка между една ляво-екстремистка партия и местната власт, в германския град Гелзенкирхен съвсем скоро ще бъде издигната статуя на Владимир Илич Ленин, съобщават десетки германски медии. 
 
Гелзенкирхен ще стане първият град в някогашната Западна Германия с паметник на основателя на руската комунистическа партия. До преди 30 години статици статуи на Владимир Илич украсяваха градски улици и площади в комунистическия Изток - ГДР, но такива никога не са били издигани в публичното пространство на Западна Германия. 

Съдът вече даде разрешение на Марксистко-ленинската партия на Германия (MLPD) да постави чугунената фигура пред сградата на партийната централа.

Градските власти се се опитали да спрат процеса, като са разпоредили да се прекрати изграждането на бетонния пиедестал, върху който трябва да стои паметника. Според тях статуята ще "наруши гледката" към съседна сграда от 30-те години, която в списък с исторически паметници. Освен това общинските съветници в район Западен Гелзенкирхен смятат, че Ленин не е историческа фигура, която трябва да бъде почитана в града. „Комунистическият лидер Ленин представлява насилието, терора и огромните  човешки страдания. Всичко това го прави несъвместим със свободния демократичен конституционен ред в Германия, защото той е символ на борбата за унищожение на нашата демокрация“, казват те в специално изявление.

Административният съд на Гелзенкирхен обаче отхвърли иска с аргумента, че умерените размери и отстоянието на статуята от историческата сграда означават, че тя няма да пречи на гледката. Съдът обяви и че историческите и политическите аспекти на делото на Ленин, също цитирани от градските власти, са без значение - по силата на закона за защита на паметниците.

MLPD отпразнува съдебното решение, като заяви в прессъобщение: „Няколко седмици преди 150-ия си рожден ден Владимир Илич Ленин отново спечели голяма победа.“ Пред германските медии партийният лидер Габи Фехтнер каза: „Наистина сме щастливи. Гелзенкирхен е работнически град и Ленин се вписва тук много добре".  

Говорител на Общината съобщи, че градските власти ще оспорват съдебното решение. 

Паметникът на Ленин трябва да бъде открит на 14 март на церемония, която се очаква да привлече привърженици на левичарите от цялата страна. Чугунното изделие с височина 2,15 метра е излято през 30-те години на миналия век в Съветския съюз. Партията го е закупила за неназована сума на онлайн търг от град в Чехия. MLPD е основана през 1982 г. и е под наблюдение на германското разузнаване, което я счита за екстремистка и неконституционна.

Ключови думи:

Ленин, паметник, Германия

Още

САЩ не смятат санкциите срещу Русия за спешен въпрос

23.01.2022

Обновена

2129
Висш военен подаде оставка в Германия заради Крим

23.01.2022

3682
Франция отчита смайващо половин милион заразени на ден

19.01.2022

Обновена

12229