Quantcast
Саудитска Арабия ще крие Salvator Mundi още дълго време | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Саудитска Арабия ще крие Salvator Mundi още дълго време

802
 Снимка EPA/BGNES
Salvator Mundi понастоящем е номинално най-скъпата картина в света.

Когато преди три години в търг на "Кристис” мистериозен купувач от  Саудитска Арабия плати за картината на Леонардо да Винчи Salvator Mundi ("Спасителят на света") 450 млн. долара, произведението беше обявено за най-скъпото платно в света. Купувачът се оказа принцът и вицепремиер на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който купил картината с помощта на слабоизвестен член на кралската фамилия - принц Бадер бин Абдула. Интересен факт е, че веднага след покупката последният е назначен за министър на културата в азиатската страна.

Сега "Уолстрийт джърнъл" съобщава, че министерството на културата на Саудитска Арабия няма да излага картината никъде, докато за нея не бъде построен нов музей, част от плана на страната да се превърне в световен център на изкуството и предпочитано място за арт колекционерите. Амбициозният проект предвижда създаването на редица музеи и галерии, които правителството ще открие през следващите десет години, а целта е подобряване на икономическото състояние и репутацията на страната. Изчислено е, че тази стъпка ще донесе на Саудитска Арабия 27 милиарда долара.

"Спасителят на света” трябваше да бъде звездата на откриването на филиала на Лувъра в Абу Даби, ОАЕ, заедно с прозведения на Рембранд, Вермеер, Моне, Ван Гог. През 2018 г. обаче "участието” на да Винчи беше отменено без причина. По-късно стана ясно, че Salvator Mundi е изчезнала, а нова дата за събитието така и не беше насрочена. Тръгнаха спекулации, че сумата за картината не може да бъде изплатена, както и че е била повредена при пътуването към Абу Даби. Историята започна да се разплита, когато стана ясно, че творбата краси яхтата на принц Мохамед бин Салман и е била свалена от стените на музея през нощта, за да не буди подозрения. От Лувъра в Париж също бяха в неведение какво се случва с картината, а миналия октомври собственикът на творбата не позволи тя да бъде включена в изложба по повод 500 години от смъртта на ренесансовия художник, подредена в световноизвестния френски музей. 

 

Ключови думи:

Salvator Mundi, ОАЕ, Лувър
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Насаме с Мона Лиза

26.09.2020

552
Израел, ОАЕ и Бахрейн подписаха историческо споразумение

15.09.2020

1083 10
Израел и ОАЕ установяват дипломатически отношения

13.08.2020

374

Коментари

Banshee
снимка на Banshee

Може ли тайнственият клиент да е Черепа? :) Той нали е в региона. :)

Влез или се регистрирай за да коментираш