Медия без
политическа реклама

Роскосмос иска да изпревари… Холивуд

Новата космическа надпревара между САЩ и Русия е кой пръв ще снима филм извън Земята

15 Май 2021
Кадър от „Салют“ 7 (2017), „руският отговор на американския „Аполо 13“,
режисиран от Клим Шипенко.
Кадър от „Салют“ 7 (2017), „руският отговор на американския „Аполо 13“, режисиран от Клим Шипенко.

Миналата година американската космическа агенция НАСА потвърди, че ще окаже съдействие на екшън звездата Том Круз ​​да направи филм на Международната космическа станция (МКС). Руската космическа агенция изглежда възприе това като поредното предизвикателство в космическата надпревара,  защото много скоро обяви, че и Русия ще снима свой филмов проект в космоса, съобщи YouTube каналът France24.

Русия вече е много близо до изпращането на снимачен екип в космоса за заснемането на първия игрален филм извън Земятя, съобщи сайтът Medusa. След като Роскосмос изостава все повече, изглежда Рогозин е преценил, че има шанс да победи в космическата надпревара, ако не NASA и SpaceX, то поне Холивуд.  Както би казал Ленин, „За нас сега киното е по-важно от Марс и Луната“ (но той всъщност е казал почти същото). А след като и без това за полета до МКС тази ще плати ексцентричен японски милиардер-турист, защото да не метнат догоре и малък филмов екип?

Russia said Thursday it would send an actress and a director into space to make the first feature film in the cosmos and also deliver an eccentric Japanese b...

„Пожелайте ни късмет“, каза Юлия Пересилд в публикация в Instagram. На снимката до нея е Клим Шипенко, а зад тях е застанал директорът на руската държавна телевизия, Първи канал, Константин Ернст. 

„Предизвикателство“ е и работното заглавие на руската „космическа драма“, в която ще участват популярната актриса Юлия Пересилд (36) и Клим Шипенко, 37-годишен режисьор и актьор, който вече има един успешен (в Русия) филм по (модела на „Аполо 13") - „Салют 7“, съобщиха от Роскосмос.

Пересилд и Шипенко, заедно с дублиращият екип, ще започнат специално обучение не по-късно от 1 юни: те ще бъдат тествани на центрофуга и вибростенд, ще тренират полети на самолет при нулева гравитация и скокове с парашут. Първи канал ще отразява подгоновката им в ефира си. Макет от руския сегмент на МКС ще бъде използван за подготовка на снимачния екип за космическото им приключение. Изстрелването от космодрума Байконур в Казахстан на космически кораб "Союз МС-19" с филмовия екип на борда е определено за 5 октомври.

Кога ще започнат снимките на американския филм с Том Круз и режисьор Дъг Лаймън още не е обявено. През юли 2020 г. сценарият още не беше готов.

Държавната комисия за избор на космонавти в Русия е избрала кандидатите, които ще излязат в космоса, за да заснемат игрален филм под работното заглавие "Предизвикателство". Както съобщават от пресслужбата на Първи канал на руската държавна телевизия, след медицински и творчески подбор е препоръчано в основния екипаж да бъдат включени актрисата Юлия Пересилд („Зулейка отваря очи“) и режисьорът Клим Шипенко („Холоп“), а в дублиращия — актрисата Алена Мордовина („Обадете се на ДиКаприо!") и операторът Алексей Дудин ("T-34 ").

 Всеки можеше да участва в конкурса за главната роля във филма.  След селекцията държавната комисия предложи на 26-годишната Галина Кайрова, възпитаничка на летателното училище за гражданска авиация в Краснокутск, да продължи отбора в космонавтския корпус на професионална основа.

През септември 2020 г. Роскосмос обяви плановете си да заснеме първия игрален филм в космоса, озаглавен „Предизвикателство“.  Заедно с държавната корпорация ще го снимат Първи канал и  и студиото Yellow, Black and White, сред продуцентите са шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин и генералният директор на Първи канал Константин Ернст.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата