Медия без
политическа реклама

Режисьорът Джеймс Тобак е обвинен в секс тормоз от 38 жени

07 Дек. 2022
EПА/БГНЕС
Джеймс Тобак на фестивала във Венеция през 2017 г., месеци преди да излязат първите обвинения срещу него.

Режисьорът Джеймс Тобак е обвинен в сексуално посегателство от 38 жени, съобщи АП. Тобак трябва да се изправи пред върховния съд в Манхатън. Това е следствие от решението на щата Ню Йорк да отвори едногодишен прозорец за завеждане на дела за сексуални посегателства, случили се преди десетилетия, които в обичайната ситуация биха отпаднали по давност. 

През 2017 г., малко след като се разрази скандалът с Харви Уайнстийн (вече излежаващ 23-годишна присъда за изнасилване) и движението #MeToo, режисьорът и сценарист Джеймс Тобак беше обвинен в сексуално насилие от десетки жени. Според някои публикации от това време, над 200 дами са заявили, че им е посягал сексуално. Сред тях бяха известни актриси като Джулиан Мур, Селма Блеър и Рейчъл Макадамс, припомня Rolling Stone.

Списание People го описва като "сериен сексуален хищник". Жертвите му обичайно са били млади актриси, на които той обещавал главни роли и филмова слава.

През 2018 г. обвинението в Лос Анджелис обяви, че пет от случаите са с изтекла давност. Тогава прокуратурата отказа да повдигне обвинение.

Сега 15 от жените застават с имената си в съда, а други 23 участват анонимно в колективния иск. В списъка на защитата присъства и Harvard Club of New York City, тъй като няколко от жените съобщават, че са били тормозени сексуално именно там. 78-годишният режисьор е завършил в Харвард през 1966 г. В изявление пред сп. Rolling Stone говорител на Харвардския клуб каза, че членството на Тобак е прекратено през 2017 г. 

Адвокатите на Тобак не са били открити за коментар. Режисьорът отрича всички обвинения.

През 1991 г. Тобак беше номиниран за награда „Оскар“ за сценария на филма „Бъгси“. Той е режисьор и сценарист с 40-годишна кариера в Холивуд. 

Още по темата