Медия без
политическа реклама

Френският парламент ще разследва сексуалните посегателства в киното

Предложението е внесено от актрисата Жудит Годреш, насилена от режисьори като непълнолетна

02 Май 2024
Млада жена държи плакат с надпис "Благодаря, Жудит" на осмомартенска женска демонстрация във Франция.
ЕПА/БГНЕС
Млада жена държи плакат с надпис "Благодаря, Жудит" на осмомартенска женска демонстрация във Франция.

Френският парламент ще създаде анкетна комисия, която да разследва случаи на сексуално насилие и посегателства в кино средите, съобщи France 24.

Националното събрание (долната камара на парламента), единодушно се съгласи да създаде комисията, за която настояваше актьорката Жудит Годреш в речта си пред Сената (горната камара), през февруари, предаде АФП. Годреш се превърна в ключова фигура във френското движение #MeToo, след като обвини режисьорите Беноа Жако и Жак Дойон, че са я насилили сексуално, когато е била тийнейджърка. Всички 52-ма депутати, присъстващи на гласуването, одобриха създаването на комисията, наблюдавана от Годреш, която присъстваше в залата. "Време е да спрем да постиламе червен килим за насилниците", заяви депутатът от Зелените Франческа Паскини.

Въз основа на предложението на Годреш парламентарната комисия по култура реши да разшири обхвата на разследването, за да включи и други културни сектори. Гласуването в парламента идва ден след като 41-годишната актриса Исилд Ле Беско заяви в автобиографията си, че също е била изнасилена от Жако, когато е била на 16, но не е готова да повдигне обвинение. Самата Годреш е подала съдебна жалба срещу известния режисьор заради предполагаемо насилие, извършено по време на връзка, започнала, когато тя е била на 14, а той - 25 години по-възрастен от нея. Тя също така официално обвинява Дойон, че е злоупотребил с нея като 15-годишна актриса във филм, който той режисира

Жудит Годреш повдигна за пръв път темата на наградите "Сезар" през февруари т.г., където произнесе пламенна реч. "Защо да приемаме това изкуство, което така обичаме, което ни обединява, да бъде използвано като прикритие за незаконен трафик на млади жени?", каза тогава Годреш.

Министърката на културата Рашида Дати, една от първите сред публиката, станали на крака след речта й, коментира по-рано, че френската филмова индустрия едва сега реагира на "колективната слепота, продължила години" по отношение на сексуалното насилие във френското кино. "Не говорим за изкуство, а за престъпления над деца", каза тя пред изданието Le Film Francais и подчерта, че изкуството не може да бъде извинение за престъпленията.

По друг повод Дати нарече поведението на прочутия актьор Жерар Депардийо "позор за Франция". 75-годишната звезда на френското кино е на мушката както заради многобройните обвинения в сексуални посегателства, постъпили срещу него, така и заради документален филм, заснет преди пет години в Северна Корея и излъчен наскоро във Франция. В него актьорът прави серия женомразки забележки и жестове по адрес на жени, включително и към малко момиче.

Депардийо ще се яви пред съда през октомври, за да отговаря по две обвинения за сексуални посегателства, извършени от него по време на снимки през 2014 и 2021 г. Звездата бе задържан и разпитан в полицията по-рано тази седмица. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата