Медия без
политическа реклама

Кевин Спейси е невинен, реши съдът

Всички обвинения срещу него за сексуални посегателства в Лондон бяха свалени

26 Юли 2023
Дали това, че е оневинен от съдилищата в Лондон и Ню Йорк, ще е достатъчно Спейси да си върне наградите и славата, предстои да разберем.
ЕРА/БГНЕС
Дали това, че е оневинен от съдилищата в Лондон и Ню Йорк, ще е достатъчно Спейси да си върне наградите и славата, предстои да разберем.

Актьорът Кевин Спейси е невинен по всички девет обвинения за сексуални посегателства, които му бяха повдигнати в Лондон, предаде Би Би Си. Журито го оправда изцяло по исковете на четирима мъже, според които той им е посягал в периода между 2001 и 2013 г. По това време звездата живее и работи основно във Великобритания, включително като артистичен директор на театъра "Олд Вик". Носителят на две награди "Оскар" пледира невинен по всички обвинения от самото начало на процеса. Той продължи четири седмици, а днешното заседание - малко повече от 12 часа.

Спейси се разплака в съда Southwark Crown, докато изслушваше решението на съдебното жури. По щастливо съвпадение то бе произнесено точно на 64-ия му рожден ден.

Актьорът призна пред съда, че е имал сексуални контакти с шофьор и начинаещ актьор, но по взаимно съгласие и отрече всички твърдения за насилие. Каза, че обвиненията срещу него са "лудост" и "абсолютни глупости", а обвинителите са си измислили историите, за да спечелят пари.

В първата жалба един от мъжете описваше, че бил опипван по слабините от актьора, докато шофира, и е бил сграбчен толкова силно, че щял да "излети" от автомобила. Според втората жалба, през 2005 г., на благотворително събитие, Спейси изрекъл множество сексуално агресивни коментари по отношение на друг обвинител. По-късно мъжът бил притиснат към стената и хванат за интимните части. Актьотрът отрича да го е срещал на събитието. В третата жалба се твърдеше, че през 2008 г. обвинителят се е озовал в апартамента на Спейси в Лондон, където е заспал, изпаднал в безсъзнание. А след като се е събудил открил, че актьорът е правил орален секс с него.  Според четвъртата жалба Спейси завел предполагаемата жертва в наета къща в Глостършър, целунал я по врата и я сграбчил за слабините. 

Сред свидетелите, които застанаха пред съда в подкрепа на Спейси, бяха сър Елтън Джон и неговият съпруг Дейвид Фърниш.

Кевин Спейси бе сред знаменитостите, атакувани в разгара на #MeToo през 2017 г. и първият, срещу когото бяха отправени обвинения от мъже. През октомври м.г. той бе оправдан от съда в Ню Йорк по делото срещу своята първа "жертва" Антъни Рап, който твърдеше, че холивудският актьор го е опипал и натискал през 1984 г., когато е бил едва 14-годишен.

Кевин Спейси беше оправдан по делото за сексуално посегателство, което неговият по-млад колега - актьорът Антъни Рап, заведе в съд в Ню Йорк. Рап твърдеше, че е станал жертва на сексуален тормоз, когато е бил на 14 години.

Въпреки че съдилищата от двете страни на океана дотук отхвърлиха всички обвинения срещу актьора, той беше "канселиран" от Холивуд и дълго не получаваше никакви роли. Дори бе "заличен" от вече заснетия филм на Ридли Скот "Всичките пари на света" и заменен с Кристофър Плъмър. А Netflix подгони доскорошната си звезда в "Къща от карти" за тлъсто обезщетение заради прекратения покрай скандалите сериал. 

Eдинствената роля на звездата от "Обичайните заподозрени", "Седем" и "Американски прелести" в последните пет години е в италианския "Мъжът, който рисуваше Бог" на Франко Неро. Предстои обаче да излязат още няколко филма с негово участие: "Гор" - за част от живота на писателя Гор Видал, британският трилър "Контрол", в който участва само с гласа си, и независимата продукция "Питър 58".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата