Медия без
политическа реклама

90-годишният Полански пак на съд, този път за клевета

Режисьорът нарекъл "отвратителна лъжа" обвиненията на актриса за сексуално насилие

05 Март 2024
Роман Полански
ЕРА/БГНЕС
Роман Полански

Режисьорът Роман Полански е подсъдим за пореден път. Този път 90-годишният кинодеец е обвинен в клевета, предаде предаде ДПА. В основата на процеса, който започва във вторник, са обвиненията за сексуално насилие, отправени към Полански от британската актриса Шарлот Луис. В резултат той даде интервю за сп. "Пари мач" в края на 2019 г., в което нарече твърденията й "отвратителна лъжа". 

От 2010 г. насам Луис обвинява Полански, че я е насилвал сексуално през 80-те години на миналия век, когато е била едва на 16. Режисьорът отхвърля това "Основното качество на добрия лъжец е отличната памет. Шарлот Луис винаги е включвана в списъка на моите обвинители, без тези противоречия някога да са били изтъквани", е цитиран да казва Роман Полански. Според "Пари Мач" по време на интервюто си той е показал изрезка от британския таблоид News of the World, пред който актрисата е твърдяла през 1999 г.: "Бях очарована от него. Исках да съм негова любовница."

Шарлот Луис участва във филма му от 1986 г. "Пирати". Тя твърди, че Полански я е насилил сексуално "по най-лошия възможен начин" три години по-рано, когато, все още непълнолетна, е била в Париж за негов кастинг. 

И докато Луис, която понастоящем е на 56 години, се очаква да присъства на началото на процеса, Полански не е задължен да се яви лично на този етап. Защитата на режисьора обаче е призовала като свидетел Стюарт Уайт, автор на въпросната статия в News of the World. Вестникът, чиито служители многократно са били уличавани в клевета, спря през 2011 г., след като излязоха и обвинения срещу редакционния екип в подслушване на телефони.

През 1977 г. Роман Полански е арестуван в САЩ за изнасилване на 13-годишната Саманта Гаймър. На следващата година режисьорът избяга в Европа, след като изглеждаше, че съдия ще отхвърли споразумението за признаване на вина. Американските власти искаха екстрадиция, но така и не я получиха - вече 90-годишният кинодеец продължава да живее и работи във Франция, Швейцария и Полша.

През годините последваха и други обвинения от сексуален характер срещу него, но той продължава да твърди, че е невинен. Само между 2017 и 2019 г., в разгара на #MeToo, глас срещу него надигнаха четири жени, които твърдят, че са жертви на посегателствата му през 70-те години. Три от тях са били малолетни или непълнолетни по това време.

Роман Полански е роден в Полша и близките му са жертва на Холокоста. През 1968 г., когато е млад обещаващ режисьор, бременната му съпруга Шарън Тейт е убита от бандата на Чарлз Менсън. Полански е автор на титулувани филми като "Бебето на Розмари", "Китайски квартал", "Тес", "Пианистът", "Офицер и шпионин". В последните години той избягва публичните изяви - през септември м.г. премиерата на най-новата му творба "Дворецът" на фестивала във Венеция премина без него.

Още по темата