Медия без
политическа реклама

Лондонско кино отказа премиера на Кевин Спейси

Въпреки оправдателната присъда по обвиненията в сексуално посегателство

16 Окт. 2023
Премиерата на "Контрол" ще бъде първата поява на червения килим на Кевин Спейси от шест години насам.
ЕРА/БГНЕС
Премиерата на "Контрол" ще бъде първата поява на червения килим на Кевин Спейси от шест години насам.

Световната премиера на първия филм с Кевин Спейси след оправдаването му по обвинения в сексуално посегателство - "Контрол", претърпя засечка, след като киносалон в Лондон оттегли предложението си да бъде неин домакин заради участието на актьора в нискобюджетния уелски трилър, съобщи Variety. 

Киносалонът "Принц Чарлз", който подкрепя независимото кино, отказва да е домакин на премиерата, след като получава информация за ролята на Спейси във филма. В първия си филм от пет години насам носителят на две награди "Оскар" дори не се появява на екрана, а участва само с гласа си. Героят му провежда телефонни разговори с вътрешната министърка Стела Симънс, изиграна от уелската актриса Лора Меткалф.

През юли Кевин Спейси беше оправдан по всички обвинения в сексуално посегателство след съдебен процес в Лондон, продължил четири седмици.

"Имаме проблем. С извинение трябва да ви информирам, че отменихме ангажимента си с вас", пише миналата седмица директорът на киносалона Грег Лин в имейл до Меткалф, която е и продуцентка на филма. Той и служителите му са били "ужасени", че името на киносалона се споменава в едно изречение с премиерата на първия филм на Кевин Спейси след оправдателната му присъда, се казва още в писмото. 

Представител на Лорън Меткалф е казал пред Variety, че по-малко от 24 часа след отказа на "Принц Чарлз" е уредено друго кино да бъде домакин на световната премиера на "Контрол". "Въпреки че за кратко бяхме разочаровани, намерихме много по-добро и подходящо място, което с удоволствие ще приеме събитието. Считаме въпроса за приключен", коментира той.

"Кевин Спейси е доказал невинността си във всяка съдебна зала, в която се е явявал. Всеки съдебен заседател, който е разгледал доказателствата срещу него, единодушно е отхвърлил фалшивите обвинения. Решението на "Принц Чарлз" да цензурира вълнуващия нов проект на Кевин е повече от разочароващо. То отхвърля правния процес на две държави и пренебрегва неопровержимите доказателства за невинността му",  заяви на свой ред адвокатът на актьора.

От кино "Принц Чарлз" не са отговорили веднага на молбата на Variety за коментар. 

След като Спейси беше оправдан от съда, режисьорът на "Контрол" Джийн Фалейз каза пред изданието: "Не съжалявам, че избрах Кевин, и бих го направил отново и отново". 

"Контрол" излиза по екраните в САЩ и Великобритания на 15 декември. 

Спейси бе сред знаменитостите, атакувани в разгара на #MeToo през 2017 г. и първият, срещу когото бяха отправени обвинения от мъже. През октомври м.г. той бе оправдан от съда в Ню Йорк по делото срещу своята първа "жертва" Антъни Рап, който твърдеше, че холивудският актьор го е опипал и натискал през 1984 г., когато е бил едва 14-годишен. В продължение на повече от пет години носителят на награди "Оскар" за "Обичайните заподозрени" и "Американски прелести" беше "канселиран" от Холивуд и дълго не получаваше никакви роли. Дори бе "заличен" от вече заснетия филм на Ридли Скот "Всичките пари на света" и заменен с ветерана Кристофър Плъмър. А Netflix подгони доскорошната си звезда в "Къща от карти" за многомилионно обезщетение за пропуснати ползи - поради прекратения покрай скандалите сериал. 

Eдинствената роля на звездата през изминалата петилетка е в италианския "Мъжът, който рисуваше Бог" на Франко Неро. Според кино портала IMDB лентата с бюджет 3.5 милиона долара е излязла по екраните в Италия през юни т.г. Зрителските оценки за филма, в който участват и самият Неро и Фей Дънауей, са ниски. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата