Quantcast

Медия без
политическа реклама

Композиторка обвини Дани Елфман в сексуален тормоз

Авторът на музиката за "Батман" и "Уензди" е платил 830 000 долара по извънсъдебно споразумение

20 Юли 2023
ЕПА/БГНЕС
Елфман със съпругата си Лора Енгел.

Композиторка, обвинила прочутия автор на филмова музика Дани Елфман в сексуален тормоз, ще получи от него 830 000 долара по силата на извънсъдебно споразумение. Той се е съгласил да плати, въпреки че отрича всички обвинения като "злобни и напълно неверни", пише специализираното издание Variety. 

70-годишният филмов композитор е известен като автор на тематичните мелодии към "Батман" (оригинала на Тим Бъртън) и анимационния сериал "Семейство Симпсън", както и на музика към филмите "Кошмарът преди Коледа", "Едуар с ръцете ножици", "Мъже в черно", "Спайдърмен", "Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта" и сериала на Netflix "Уензди". Той има четири номинации "Оскар" и редица други награди.

Разследване на сп. "Ролинг стоун" твърди, че Елфман е тормозил сексуално Номи Абади - номинирана за "Грами" пианистка и композиторка, през 2015 и 2016 г. Изданието публикува полицейски доклад с показанията на Абади пред полицията в Лос Анджелис от ноември 2017-а. Тя обвинява Елфман, че многократно се е разголвал и мастурбирал пред нея. Изпратил й по мейла и снимка на чаша със спермата си, за да "възбуди въображението й". Той я принудил и към гола фотосесия, която според него щяла да бъде "артистична".

Елфман, който отрича всички обвинения, описва отношенията си с колежката като "платонични". Според него Абади е имала романтични намерения към него и се е ожесточила, след като той е отхвърлил ухажването й. 

Според говорител на Елфман, споразумението за обезщетение е реакция на движението #MeToo. "След като е бил изправен пред заплахи, (Елфман) е имал невъзможния избор да се споразумее, да продължи кариерата си и да печели издръжката на семейството си, или да поведе битка за истината, която по това време бе невъзможно да бъде спечелена", казва той. "Дани избра семейството. Обвиненията не се равняват на вина, и Дани ще се защитава и ще изчисти името си с всички възможни доказателства."

В сряда Номи Абади е завела оплакване срещу Елфман във Върховния съд на Лос Анджелис за нарушаване на споразумението. Според нея композиторът не е изплатил цялата сума от 830 000 долара, която е била договорена през 2018 г. Те е трябвало да постъпят на четири вноски, като част от плащанията да бъдат насочени към благотворителни организации, а не директно към ищцата. 

Абади от годиди активно говори за корупцията и токсичността в музикалната индустрия, казвайки, че движението #MeToo е пропуснало света на композиторите. Тя е и основател на Лигата за безопасност на жените композиторки. 

 

ГОСТ

През октомври Дани Елфман трябва да пристигне в София, за да присъства на изпълнението на своя нова музика. Звездата на класиката Готие Капюсон ще представи Концерт за виолончело, написан от холивудската легенда, в зала "България". Софийската филахрмония е съпродуцент на концерта, заедно с Виенския симфоничен оркестър и оркестъра на Сан Франциско.

На 15 октомври пък най-популярните му филмови мелодии ще бъдат представени в концерта "Музиката на Дани Елфман" с диригент Григор Паликаров.

Още по темата