Quantcast

Медия без
политическа реклама

Рускиня „уреди“ Харви Уайнстийн с още 16 години зад решетките

Адвокатите на продуцента ще обжалват, твърдейки, че клиентът им е превърнат в карикатура от #MeToo

25 Февр. 2023
ЕРА/БГНЕС
Опозореният филмов магнат Харви Уайнстийн в съда.

Американският филмов продуцент Харви Уайнстийн, който излежава присъда за сексуални престъпления, бе осъден на още 16 допълнителни години зад решетките по обвинение в изнасилване, съобщи Variety. В резултат на първия съдебен процес в Ню Йорк през февруари 2020 г. опозореният магнат получи присъда от 23 години затвор за изнасилване и принуждаване към орален секс.

Присъдата по сегашното дело, която излезе на 23 февруари, бе произнесена от трибунал в Лос Анджелис, Калифорния. Тя гарантира, че продуцентът, който идния месец ще навърши 71, ще прекара остатъка от живота си в затвора.

Преди да бъде осъден, Уайнстийн се обърна към съда и в частност към съдия Лайза Б. Ленч: „Твърдя, че съм невинен. Тук става дума за пари и за преследването ми… Моля, не ме осъждайте на доживотен затвор. Не го заслужавам… Има толкова много неща, които не са наред с този случай. Няма доказателства… Това е измама… Моля за вашата милост“. Защитата на Уайнстийн, водена от Марк Верксман и Алън Джаксън, искаше присъда от 3 години, като призова Ленч да погледне към човека, който Уайнстийн е бил „преди да бъде обвинен като сексуален хищник“ и да бъде превърнат в карикатура от движението #MeToo. Адвокатите подчертаха, че клиентът им има медицински проблеми, освен това е баща на 5 деца. „Той е 70-годишен човек с лошо здраве. Живял е пълноценен, богат и продуктивен живот, включващ да бъде баща на пет деца... За децата си той се превърна в безплътния глас по телефона“, пледира Верксман. Адвокатът припомни работата на Уайнстийн в развлекателната индустрия, като призова съдията да признае постиженията му. 

Съдия Ленч издаде присъда от 16 години затвор, като заяви, че това не е било лесно решение. И трите обвинения, по които Уайнстийн беше осъден, се основават на обвиненията на условно наречената „Джейн Доу #1“, европейски модел, която свидетелства, че е била изнасилена от магната в хотел след L.A. Italia Film Festival през 2013 г. Тя се появи за 3-дневни показания по време на процеса заедно с дъщеря си, за да направи емоционално изявление от името си на жертва, плачейки през цялото време, докато говори пред съда. Жената призова съдията да остави Уайнстийн зад решетките до живот. „Няма достатъчно дълга присъда, която да заличи щетите. Надявам се да му дадете максималната възможна присъда“, каза тя. 

Защитата на магната, който бе сред най-влиятелните личности в Холивуд, преди да бъде компрометиран с публичните свидетелства на повече от 100 жени за неприемливото му сексуално поведение в продължение на десетилетия, не се отказва да се бори за неговата свобода. Верксман и Джаксън заявиха, че ще обжалват присъдата в Лос Анджелис. По-рано в Ню Йорк Апелативният съд, който е най-висшата съдебна инстанция в щата, се съгласи да изслуша жалбата на Уайнстийн срещу присъдата му за сексуални престъпления от 2020 г.

Обвиненията срещу Харви Уайнстийн бяха бушонът, който запали движението #MeToo през 2017 г. Самият той последователно настоява, че е невинен, отричайки обвиненията в изнасилване или сексуални нападения, като твърди, че всички контакти са били по взаимно съгласие. Юридическият му екип многократно е заявявал, че клиентът им несправедливо е изобразяван като плакат на #MeToo.

Междувременно Hollywood Reporter разкри самоличността на въпросната „Джейн Доу #1“, която заяви пред изданието: „Уморих се да се крия. Искам да си върна живота. Казвам се Евгения, мене ме изнасилиха. Това е моята история“. 43-годишната днес жена, майка на 3 деца, се казва Евгения Чернишова и е родена в Сибир. Започва да се занимава с моделство 15-годишна, по-късно се премества в Италия, където се омъжва и изиграва няколко малки роли във филмови продукции. По думите й Уайнстийн я е изнасилил в хотелската й стая през 2013 г. в седмицата на Оскарите. „Аз го молех да спре, показвах му венчалната си халка и снимка на децата ми. Но на престъпника нищо не подейства“, твърди тя. Според изповедта й, след инцидента тя се чувствала омърсена, изпаднала в депресия, не й се живеело и се пристрастила към алкохола, като променила и сферата си на дейност и понастоящем се занимава с цветарски бизнес в Бевърли Хилс. Развела се със съпруга си, който впоследствие починал. Сега Чернишова смята осъдителната присъда над Уайнстийн не само за своя лична победа, но и за победа на всички негови жертви, като тя има намерение да основе фондация за помощ на такива жени. 

 

Още по темата