Медия без
политическа реклама

Погорелич, Диана Дамрау и Дани Елфман оцветяват есента на Филхармонията

Силен сезон на цигуларите (и не само) обещава директорът на първия ни оркестър Найден Тодоров

13 Юни 2023
Рециталът на световноизвестния пианист Иво Погорелич ще бъде сред акцентите на сезона.
Рециталът на световноизвестния пианист Иво Погорелич ще бъде сред акцентите на сезона.

Хърватският клавирен виртуоз Иво Погорелич, германското сопрано Диана Дамрау и холивудският композитор Дани Елфман са сред световноизвестните имена, които ще оцветят предстоящия нов есенен сезон на Софийската филхармония. Това съобщи директорът на първия ни оркестър – диригентът Найден Тодоров, който допреди броени дни бе и министър на културата в последния служебен кабинет.

„Не сме спирали да работим за това Софийската филхармония да бъде оазис в този кошмар, сред който живеем. Идеята е, че ни се дава божественото. От нас се иска само леко да протегнем пръст и да го докоснем. Божественото в случая е музиката. Обществото ни става все по-особено – точно поради тази липса на докосване. И ние се опитваме да компенсираме с това, което правим“, каза пред журналисти маестро Тодоров, визирайки фреската „Сътворението на Адам“ от Микеланджело, която краси тавана на Сикстинската капела в Рим.

По думите му в този сезон ще има от всичко, но черешката на тортата ще бъде рециталът на хърватския клавирен виртуоз Иво Погорелич, звученето на чието свещенодействие над клавишите на рояла е добре познато на българската публика. Въпреки това сезонът ще бъде най-вече на цигуларите, тъй като от Филхармонията са решили в рамките на 3 месеца да привлекат колкото се може повече от големите имена сред тях: Вадим Репин, Веско Ешкенази, Мидори, Светлин Русев, Огюстен Дюме, Лия Петрова,  Сергей Хачатрян, Максим Венгеров. „Това ще бъде пиршество за всички цигулари“, увери маестрото.

Световноизвестното сопрано от Германия Диана Дамрау отново ще бъде в София – за оперна гала на 8 септември, заедно със съпруга си, френския бас Никола Тесте. Двамата ще представят Моцартова програма. 

Сред диригентите, които ще гастролират със Софийската филхармония, също ще има световни майстори. Британецът Джеймс Джъд ще застане на пулта в програма с произведения изцяло на тема „Дон Кихот“ – реверанс към испанското председателство на Съвета на Европейския съюз. Сред гостите ще бъдат още румънецът Кристиан Мандеал, германецът Кристоф Ешенбах и швейцарският носител на „Грами“ Шарл Дютоа, който е бил привлечен след дълги преговори за втори път да ръководи Софийската филхармония.

„Заложили сме на имена от диригентския подиум, които могат да се видят в най-големите зали по света. Ще започна с дебюта със Софийската филхармония на Василий Петренко. Еманюел Чакнаворян, който цял живот е искал да стане диригент, изведнъж каза, че повече не иска да свири на цигулка. Оказа се, че този човек наистина цял живот се е готвел за това. И във всички оркестри, в които е бил, включително и Софийската филхармония, музикантите са въодушевени от неговото диригентско майсторство. А ние, диригентите, сме изплашени от него. Поради тази причина решихме, че той ще открие сезона на Софийската филхармония“, каза маестро Тодоров.

Гост на сезона ще бъде и холивудският композитор Дани Елфман. Носителят на "Грами" за музиката към "Батман" на Тим Бъртън и четири номинации "Оскар" е създал Концерт за виолончело със солист Готие Капюсон, на чиято българска премиера ще присъства лично. Концертът, написан по поръчка на Софийската филхармония и два други големи световни оркестъра, вече е бил изпълнен в градовете на останалите поръчители, загатна Найден Тодоров. „Ние сме много горди, че успяваме да се заявим по подобен начин. Защото това означава, че ние работим класическата музика да продължи да съществува и занапред. Тоест, да се пише и днес класическа музика, която да се свири след 100 или 200 години“, коментира маестрото.

Сред чуждестранните участници в новия сезон са още виолончелистите Камий Тома и Клаудио Бохоркес, кларинетистът Даниел Отензамер, пианистът Михаил Плетньов и др.

Петима композитори ще са българското представителство в симфоничните концерти на есенния сезон: Панчо Владигеров, Марин Големинов, Добринка Табакова, Румен Бояджиев и Димитър Ненов. Концерт за арфа на Румен Бояджиев ще има премиера в рамките на сезона, а един от големите световни диригенти днес – 79-годишният финландец Лейф Сегерстам, ще дирижира Концерт за пиано от Димитър Ненов. 

Тенденция на сезона е завръщането на големите концерти, невъзможни по време на пандемията. В най-активния период на COVID-19 големите симфонии от класическия репертоар, изпълнявани от многолюдни състави, трябваше да бъдат „оставени на рафта“, но след като СЗО вече обяви край на пандемията и ограниченията, музикантите ще се „реваншират“. Главният гост-диригент на Филхармонията Саша Гьотцел и гост-диригентът Росен Миланов ще представят две от най-мащабните симфонии, писани някога – Осма симфония от Брукнер и Девета симфония от Малер. Предвиден е и съвместен концерт на първия ни оркестър с Младежката филхармония „Пионер“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата