Медия без
политическа реклама

"Радио Белград" на Малин Кръстев ще звучи в Театъра на Армията

Спектакълът разглежда темата за избора между емиграцията и опита да градиш щастие в родината си

22 Март 2024
Сцена от спектакъла "Радио Белград".
Шум и бяс
Сцена от спектакъла "Радио Белград".

Спектакълът „Радио Белград“ под режисурата и сценичната адаптация на Малин Кръстев ще бъде представена на 24 и 31 март в театър „Българска армия“, съобщиха организаторите на гостуването от арт сдружение „Шум и бяс“.

В представлението участват актьорите Александър Кендеров, Александър Кънев, Александър Притуп, Велизара Душанова, Георги Асенов, Илиян Стаменков, Катерина Борисова, Катерина Петрова, Мартин Димов, Никол Василева, Светлозар Начев, Теа Шаркова и Цветина Ангелова.

Действието в пиесата на Биляна Сръблянович се развива по едно и също време – в навечерието на Нова година, на три различни континента. Героите са млади, интелигентни хора, които по различни социални, политически и икономически причини са напуснали родното си място и са тръгнали по широкия свят да търсят своето малко, лично щастие. В празничната нощ ще стане ясно дали Новата година ще донесе на героите щастие и надежда за нов живот, или болките им ще вземат превес.

„Четири истории, из различни точки по света, които носят със себе си смях през сълзи. Представление за бягството като опит за спасение. Спасение от реалността в търсене на по-добър живот. Текстът разнищва темата за емиграцията като монета с две лица. Дали по-добрият живот е навън, някъде другаде, където винаги ни се струва по-добре, или човек трябва да преодолява пречещите обстоятелства, борейки се за себе си там, откъдето е произлязъл“, коментират организаторите на събитието.

Авторската музика в спектакъла е на Антони Дончев и Добрин Векилов-Дони. 

Пиесата не е съвсем непозната за българските театрални зрители. Преди 15 години проф. Ивайло Христов я постави под оригиналното й заглавие „Белградска трилогия“ в тогавашния Модерен театър със свои ученици и с възпитаници на проф. Пламен Марков в НАТФИЗ. Сред тях бяха Ованес и Тигран Торосян, Радина Кърджилова, Явор Бахаров, Милко Йовчев, Благой Бойчев, Мира Бояджиева, Ивайло Драгиев и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата