Медия без
политическа реклама

Продължението на "Жега" изгря първо като роман

Режисьорът Майкъл Ман дебютира като писател

19 Авг. 2022
Пачино и Де Ниро в знакова сцена от "Жега" преди 27 години.
Пачино и Де Ниро в знакова сцена от "Жега" преди 27 години.

Кинокласиката "Жега" от 1995 г., която ознаменува първата екранна среща Ал Пачино и Робърт де Ниро, се сдоби с продължение. Но не филмово, а литературно. 

79-годишният Майкъл Ман дебютира като писател с "Жега 2" и тя веднага оглави класациите на бестселърите в САЩ, съобщава Variety. Новината идва само седмица след като ветеранът започна работа по своята най-нова кинопродукция "Ферари" с участието на Адам Драйвър и Пенелопе Крус.

466-страничния том той е написал в сътрудничество с опитната авторка на трилъри Мег Гардинър. Романът се връща към героите от филмовия оригинал - професионалния крадец Нийл Макколи (ролята му бе изпълнена от Де Ниро) и детективът от лосанжелиската полиция Винсент Хана (Пачино). Въпреки че в края на филма Хана убива Маколи, отношенията между двамата са показани в частта от книгата, която предшества действието на "Жега". Присъстват и други ключови персонажи като Крис Шихерлис, изигран във филма от Вал Килмър. 

Проучванията на Майкъл Ман за "Жега" започват още през 1970 г., когато той научава за приятелството между реалните прототипи на героите - чикагския детектив Чък Андерсън и истинският Маколи. За пръв път той използва този сюжет в тв филма си от 1989 г. L.A. Takedown, преди да го развие в пълния му блясък шест години по-късно. 

Въпреки че все още няма подписан договор с филмово студио, ясно е, че "Жега 2" неминуемо ще се превърне във филм.

Майкъл Ман е поредният звезден режисьор, който превръща свой екранен сюжет в книга. Миналата година Куентин Тарантино също дебютира литературно с "Имало едно време... в Холивуд". Романът, който доразвива историята на последния му филм от 2019 г. и задълбочава образа на каскадьора Клиф Бут (изигран от Брад Пит), това лято излезе и у нас. Също както при Ман, и литературните опити на Тарантино се издават от "Харпър Колинс".

Миналогодишният шедьовър на Куентин Тарантино "Имало едно време. в Холивуд", спечелил 10 номинации "Оскар" (и една награда - първата за мъжка роля на Брад Пит), ще се превърне в роман.

 

Последвайте ни и в google news бутон