Quantcast
Прочут актьор от „Наркомрежа“ бе открит мъртъв в Ню Йорк | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Прочут актьор от „Наркомрежа“ бе открит мъртъв в Ню Йорк

В култовия сериал Майкъл К. Уилямс играеше любимият герой на президента Обама
1 234
 HBO
Майкъл К. Уилямс в ролята на Омар Литъл в „Наркомрежа“

Актьорът Майкъл К. Уилямс, създал един от най-забележителните образи в телевизията през последните 25 години, е бил открит мъртъв в дома си в понеделник, съобщи „Холивуд Рипортър“. Той беше на 54-годишен и има шанс след няколко дни да бъде награден с „Еми“ посмъртно.  

Уилямс е роден през 1966 г. в Бруклин и е израснал във Флатбъш, където при сбиване в бар на 25-ия си рожден ден получава характерния белег от нож на лицето си. Първите му изяви в шоубизнеса,  включват работа като танцьор в клипове на Миси Елиът, Джордж Майкъл и Мадона. Но истинската му страст се оказва актьорско майсторство. Той участва в няколко постановки на експерименталния театър La MaMA и престижната Национална черна театрална компания, преди да се насочи към телевизията.

Въпреки че остави зад себе си много силни превъплъщения и бе  номиниран пет  пъти за наградата „Еми“,  неговият най-незабравим му герой идва на ранен етап от кариерата му. През 2002 г. Майкъл се явява на прослушване в HBO и веднага е извикан да изиграе ролята на уличния главорез Омар Литъл в „Наркомрежа“ (The Wire), роля, която в крайна сметка ще промени живота му. 

Той  получи широко признание за играта си и от публиката, и от критиците. Героят, предвиден за второстепенен, трябвало да се появи само в няколко епизода от първия сезон, но отличната работа на Майкъл Уилямс подтиква продуцентите да превърнат Омар Литъл в един от основните герои - опасен и загадъчен престъпник със строг морален код и неочаквано човешки, дори нежни страни.

Още по времето на първото излъчване на сериала президентът Обама призна, че героят, който харесва най-много в любимия си сериал, е именно Омар Литъл, престъпникът, който ограбва само наркодилъри, без никога да нарянява невинни - и за разлика от всички останали в сериала, никога не използваше нецензурни думи. 

Други тв сериали, в които Уилямс прави силни роли, са „Семейство Сопрано“, „Наричана още“, „Престъпна империя“ и  „Страната на Лъвкрафт“ - за играта си в последния сериал  отново е номиниран за „Еми“  и има шанс да спечели на 19 септември. В киното е играл във филми като „Жертва на спасение“ , „Пътят“, „Бруклинските стражи“, „12 години в робство“… 

Още

Почина звукоинженерът, актьор и ненадминат чешит Джони Пенков

06.10.2021

26906
Почина народната певица Олга Борисова

22.09.2021

3420
Почина поетът и журналист Марин Бодаков

08.09.2021

15195