Медия без
политическа реклама

Призракът на комунизма още броди...

Френският артист Мич Брезунек пресъздава 12 съветски паметника у нас в онлайн изложба

29 Септ. 2022
снимка: стопкадър от изложбата
Альоша - първият "призрак" в експозицията.

Докато други източноевропейски страни окончателно премахват съветските си паметници, у нас те си стоят. Френският артист Мич Брезунек се вдъхновява от призрака на комунизма, който очевидно все така броди по нашите земи, и пресъздава 12 монумента от епохата в онлайн изложбата "Призракът е тук". Във виртуалните 3D интервенции Альоша е "опакован" със златист чаршаф, МОЧА изчезва в пламъци, а паметникът на съветската армия в Бургас бива затрупан с хлябове и сол. Онлайн проявата е част от проекта на Брезунек "Призрак", който цели събирането на средства в подкрепа на културния сектор в Украйна и България.

Творбите му могат да се видят онлайн до 9 октомври на адрес https://ghost.bg/news/online-exhibition/. "Призраците се появяват между видимото и невидимото, между миналото и настоящето, между виртуалното и материалното, за да ни напомнят, че историята се повтаря", пише той. 

"Всеки от пресъздадените паметници разказва своя собствена история. Надявам се, че тези истории ще вдъхновят всички нас да погледнем на колективното си минало от различна перспектива. Можем ли да се поучим от грешните стъпки в миналото и да създадем едно по-добро бъдеще? Можем ли да намерим конструктивни начини да говорим за вечно присъстващото минало? Призракът е тук, за да ни напомни, че историята често се повтаря", разсъждава Брезунек.

Освен 12-те паметника на Червената армия, преобразени дитигално, изложбата включва триизмерна дигитална карта, която рамкира идеята на художника и обединява всички елементи. Картата метафорично представя двете "лица" на България. От едната страна отразява стратегическите локации на съветските паметници, а от другата страна монументите са заменени с 12-те звезди на знамето на ЕС, разположени на същите локации. Тази страна на картата отразява настоящето.

В проекта си Брезунек поставя въпроса за повторението на исторически за Европа събития. В създаването на своите 3D творби той работи в сътрудничество с проф. Евелина Келбечева - български историк и изследовател на комунистическото минало на страната. Тя е и автор на историческите текстове на изложбата. За създаването на видео творбите френският художник си сътрудничи си колаборира с 3D артиста Darky.

Мич Брезунек е роден във Франция през преломната за Източна Европа 1989 г. Дипломира се в Академията за изящни изкуства на Бретан, Франция, в областта на пластичните изкуства. От 2016 г. живее и работи в Пловдив. Сред самостоятелните изложби на артиста са Incubus (2017), Venus Ritual (2018) и "Как да станеш най-добрия художник на света" (2021).

Изложбата "Призрак", включваща и AR ("аугментирана реалност") преживяване, ще бъде представена на живо в София през ноември, след като в началото на септември вече гостува в Градската галерия в Пловдив. Всички творби ще бъдат достъпни за закупуване под формата на NFT (незаменим токен), а 70% от приходите ще отидат в подкрепа на украински независими артисти и културни събития в Украйна, както и за българската независима арт сцена.

LIGHT AND DUSTDigital recreation of the #Soviet army monument in Sofia, BulgariaPart of GHOST project by Mitch Brezounek:https://ghost.bg/Purchase the NFT: h...

 

Още по темата