Quantcast
Почина поетесата Лиляна Стефанова | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Почина поетесата Лиляна Стефанова

1 083
 снимка: desebg.com
Младата Лиляна Стефанова (вдясно) с Елисавета Багряна.

На 92 години почина поетесата Лиляна Стефанова, съобщиха от Съюза на българските писатели. 

Тя е родена на 17 април 1929 г. в семейство на учители в столицата. Висшето си образование получава в Москва - постъпва в ГИТИС (Държавен институт за театрално изкуство) със специалност режисура, но скоро след това е приета в Литературния институт "Максим Горки", където се дипломира. По-късно специализира в Лондон (1965-1967). В годината, в която заминава за английската столица, е регистрирана като секретен сътрудник на Първо управление на ДС под псевдонима Албена. Завършва и писателската програма при Държавния университет в Айова, САЩ (1980).

Лиляна Стефанова е автор на повече от 50 книги поезия, проза, есеистика, пътеписи, творби за деца. Още като ученичка в гимназията печата първите си стихове във в. "Литературен фронт" с главен редактор Н. Фурнаджиев. Като студентка издава първата си стихосбирка, която преведена на руски излиза и в Москва. Руската литературна критика я посреща много положително. През 50-те години на 20 век младата българка е в кръга на големия руски поет Павел Антоколски заедно с Окуджава, Е. Евтушенко, Б. Ахмадулина и др. 

Нейни стихове са преведени на 31 езика, общият тираж на книгите й достига един милион екземпляра. Десетки чуждестранни периодични издания са публикували нейни творби. Сред книгите, които й носят най-голяма известност и признание, са "Обич и мъка", "Една есен в Америка", "Вулканите на Мексико димят", "Душите ни са заедно", "Пиша - значи обичам", "Япония без кимоно и ветрило", "След полунощ", "Болка на глас", "Бях, за да бъда".

Антон Дончев я нарича "амазонка във войната за душите на хората", а Павел Матев пише: "В нея наистина има нещо неистово. И слава богу! Тя се е посветила на перото и на правдата".

Била е председател на Кабинета на младия писател, редактор във в. "Литературен фронт", зам. гл. редактор на сп. "Септември", основател и гл. редактор на сп. "Обзор" (с емисии на английски, френски, испански и руски), зам.- председател на СБП, председател на Столичния съвет за култура, главен редактор на в. "Литературен фронт", председател на българския П.Е.Н-клуб (1980-1990) и секретар на Културната комисия на Международния комитет за европейска сигурност и сътрудничество в Брюксел.

Създава многосерийната телевизионна поредица "Отново повикана обич" (1988) - портрети на наши поети, някои от които зазвучали отново след десетки години забрава или забрана. През 2006 г. издателство "Захарий Стоянов" предприе издаването на избрани произведения на Лиляна Стефанова в 7 тома. 

През 2016 г. излезе нейният автобиографичен роман. "Моят луд век".

Поклонението пред Лиляна Стефанова ще се извърши в Ритуалната зала на Централните софийски гробища в петък, шести август, от 10.00 ч.

Още

Почина поетът и журналист Марин Бодаков

08.09.2021

15069
Прочут актьор от „Наркомрежа“ бе открит мъртъв в Ню Йорк

07.09.2021

973
Почина Жан-Пол Белмондо

06.09.2021

Обновена

9864