Медия без
политическа реклама

Почина карикатуристът, който "взриви" ислямския свят

19 Юли 2021
снимка: ЕПА

На 86 години почина Курт Вестергор - авторът на карикатурите с пророка Мохамед, предизвикали вълна от протести в ислямския свят. Той си отиде след продължително боледуване, съобщава датското издание Berlinskge.

Името му придоби световна известност през 2005 година, когато Вестергор нарисува мюсюлманския пророк с чалча във формата на бомба в консервативния вестник "Юланд постен", където работеше още от 80-те години. Карикатурата бе една от общо 12, с които изданието целеше да подчертае как в Западна Европа все повече се налага автоцензура по темата за радикалния, консервативния и политическия ислям.

Поредицата от рисунки обиди много вярващи и предизвика дипломатически ноти. Имаше мащабни протести, изпълнени с насилие, както и атаки срещу датски посолства по света и бойкот на датски стоки. Властите в Копенхаген отказаха да се извинят, заявявайки, че това е въпрос на свобода на словото. 

Срещу карикатуриста и колегите му бяха отправяни смъртни заплахи. През 2008 г. бяха арестувани трима тунизийци по подозрение, че подготвят убийството му. Две години по-късно в дома му нахлу с нож 28-годишен сомалиец, който след това бе осъден на 9 години затвор за опит за убийство и тероризъм. Арестуван бе и 29-годишен психиатър, заплашващ да постави бомба в дома му. След тези инциденти Вестергор заживя, придружаван от телохранител, и скри адреса си. През 2015 г. терористи нападнаха редакцията на френското сатирично издание "Шарли Ебдо", публикувало карикатури на Мохамед, и убиха 12 души. 

Роден в датско село, Курт Вестергор е по образование преподавател, учил е децата на немски и е работил с деца с ограничени възможности. В интервю за Ройтерс през 2008 г. той отбелязва, че не съжалява, че е нарисувал карикатурите. Според него те са предизвикали "важна сериозна дискусия" за мястото на исляма в западните общества, където доминират светските ценности. Вестергор смяташе също, че международният скандал е довел до известна промяна в исляма, припомня Би Би Си.

Още по темата