Quantcast

Медия без
политическа реклама

Почина дизайнерът Слава Зайцев - "Червения Диор"

01 Май 2023
ЕПА/БГНЕС
Модел на Слава Зайцев дефилира на фона на Кремъл на Московската седмица на модата, юни 2022 г.

Руският дизайнер Вячеслав (Слава) Зайцев, известен с прозвището Червения Диор, е починал на 85 години, предадоха световните агенции. Новината съобщи говорителка на модната му къща.

В началото на март Зайцев отбеляза рождения си ден, но вече се виждаше, че е той е много, много слаб, каза още неговата представителка. Дизайнерът е страдал от Паркинсон, съобщиха руски медии.

Вячеслав Зайцев, роден на 2 март 1938 г. в Иваново, бе руски моден дизайнер, художник, график и дизайнер на театрални костюми. Той диктуваше модата в СССР време, а после и в Русия в продължение на десетилетия.

Известен бе като иноватор, който не страхуваше да експериментира дръзко с модата, отбелязва Франс прес. Зайцев стана известен с роклите си с ярки мотиви, вдъхновени от традиционните руски шалове. "Цветовете бяха твърде ярки и контрастираха със сивотата на съветското ежедневие, където човек не трябва да се различава от останалата част от обществото", разказва Зайцев в интервю през 2018 г. за своята първа колекция в началото на 60-те години. Следен внимателно от КГБ заради контактите си със западни дизайнери и яркия си характер, Зайцев първоначално получава отказ да напусне Съветския съюз и първите му колекции са показани в чужбина без него.

През 1963 г. френското списание "Пари мач" сравни младия съветски дизайнер с неотдавна починалия Кристиан Диор. Оттам по-късно произлезе прякорът, който го съпътстваше до края на живота му.

Ключови думи:

Слава Зайцев, кончина