Quantcast

Медия без
политическа реклама

Певецът на Rammstein "ограби" Ермитажа

Той е използвал без разрешение името и артефакти от музея

15 Авг. 2021
Емил Л. Георгиев

Германският музикант Тил Линдеман (по-известен като лидер и вокалист на групата "Рамщайн") е използвал неправомерно името на Ермитажа и предмети от неговата колекция, съобщава ТАСС. Той е плагиатствал в своята серия от NFT - незаменими токени с цифрови изображения, подготвени по време на снимките за негов видеоклип през май т.г.. 

"През май 2021 г. Ермитажът, в контекста на Годината на Германия, позволи в музея да бъде заснет видеоклип към песента "Любим град" на музиканта от Германия Тил Линдеман. Наскоро обаче стана известно, че г-н Линдеман е пуснал поредица от NFT с цифрови изображения, подготвени по време на снимките. Използването на името, изображения на предмети от колекцията и на интериора на музея в незаменими токени, указани като "Hermitage Edition", не е и не би могло да бъде съгласувано с музея", се казва в съобщението.

Предупреждението за нарушаване на лицензионната политика на Ермитажа, изпратено до Линдеман веднага след обявяването на неговия проект "NFTill", не е получило отговор, а незаконните токени са пуснати на пазара. "Ермитажът е вероятно един от първите музеи в света, който се сблъска с неправомерното използване на името и експонатите му в областта на NFT", казват от музея.

Случаят според Ермитажа не може да бъде тълкуван като банално незнание, тъй като "г-н Линдеман лично е подписал споразумение с музея, в което ясно е посочено разрешение за използване на музейни изображения и всички подготвени материали изключително само в музикален видеоклип".

NFT представлява цифров сертификат, съхраняван в блокчейн, който дава изключителни права върху снимки, видеоклипове, аудио и всякакви други дигитални продукти. Незаменимият токен е уникален и не може да бъде фалшифициран или заменен с друг.

Самият Ермитаж в Санкт Петербург вече е създал поредица собствени токени, сред които цифрови копия на известни произведения от колекцията му - "Мадона Лита" на Леонардо, "Юдит" на Джорджоне, "Люляков храст" на Ван Гог и др.

Роденият в Лайпциг Линдеман отдавна е засвидетелствал привързаността си към Русия, и обратното. Ако обаче руски опозиционер може да бъде осъден на 2.5 години в колония за споделянето на негов видеоклип в социалните мрежи, какво наказание трябва да получи вокалистът на "Рамщайн" за "споделянето" на артефактите в Ермитажа?

Тил Линдеман, вокалистът на "Рамщайн", който прекарва все повече време в Русия, изпя и записа на руски популярната песен "Любимый город“, съобщава Lenta. ru.  Песента e от филма "Изтребители" от 1939 г. където я изпълнява Макс Бернес. Новата версия също ще попадне във филм.

 

Още по темата