Медия без
политическа реклама

Църквата в Русия разграбва музеите с благословията на Кремъл

Застрашени са ценни артефакти

02 Юни 2023
"Светата Троица" на Андрей Рубльов (1411 или 1425-7) е една от застрашените реликви.
Уикипедия
"Светата Троица" на Андрей Рубльов (1411 или 1425-7) е една от застрашените реликви.

Църквата в Русия разграбва музеите с благословията на Кремъл, съобщи АФП. През последните седмици два от големите руски музея обявиха, че са отстъпили най-известните си експонати на Църквата, чието влияние нараства все повече по време на военния конфликт в Украйна. Ако прехвърлянето на културно наследство продължи, ценни предмети ще бъдат застрашени, предупреждават експерти.

Шокът дойде в средата на май, когато патриаршията обяви решението на президента Владимир Путин за иконата на Светата Троица, рисувана от Андрей Рубльов - истински национален символ, датиращ от 15 век. Иконата привлича тълпи от посетители в Третяковската галерия в Москва вече сто години. Сега, заради указ на президента, тя ще бъде изложена в катедралата "Христос Спасител" близо до Кремъл на 4 юни. По същото време Ермитажът в Санкт Петербург обяви, че отстъпва мощите на Александър Невски - национален герой от 13 век, на манастира, където са били преди Октомврийската революция. 

В този геополитически момент свещената стойност на паметника е по-важна от художествената, каза директорът на Ермитажа Михаил Петровски. Връщайки тези реликви на Църквата, президентът връща на Русия нейните устои, каза пред АФП Леонид Калинин, отговарящ за религиозното изкуство на патриаршията.    

Руската инвазия в Украйна се подкрепя от руския патриарх Кирил.

Религиозните символи играят важна роля в конфликта, както е било преди векове. През април по време на предислоциране в Южна Украйна Путин подари на войниците копие от икона, намираща се в катедралата на въоръжените сили. В този контекст "Светата Троица" на Рубльов, представяща три ангела, се превръща в символ на единството на държавата. "Съзерцанието на "Светата Троица" е помогнало на руските князе да надмогнат противоречията, обясни пред АФП Лев Лившиц, автор на многобройни изследвания върху руското изкуство. През юли тази икона вече беше експонирана за три дни в Троицката лавра на Свети Сергий.

Съюзът между Кремъл и Църквата в трудни времена не е нещо ново. През 1943 г. въпреки официалния атеизъм Сталин реабилитира православния клир и отваря отново 10 000 църкви в СССР, припомня Калинин. Според популярна в Русия "легенда" Сталин е наредил над Москва да лети самолет, на чийто борд е имало чудотворна икона, с цел единство на нацията във войната срещу нацистка Германия.

Предвид този контекст, смята Лифшиц, пренасянето на иконата на Рубльов е политически акт. "Това решение показва, че политическата ситуация е оценявана като изключително сериозна", каза руският политолог Георгий Бовт пред АФП. "Путин няма какво друго да прави, освен да помоли бог за помощ."

Но експертите алармират за опасности, свързани с трансфера на произведения и артефакти. Условията за съхранение в църквите са далеч от необходимите. Преместването на иконата е рисковано. През юли, докато е била изложена в манастира, специалистите са забелязали 61 белега на разрушаване на творбата, независимо от факта, че се намира в защитна рамка. Ако тя отново напусне музея, следващото поколение няма да я види в истинския й вид, алармира Лилия Евсеева от музея за икони в Москва. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата