Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германия прекрати делото за сексуално насилие срещу Тил Линдеман

Не бяха открити доказателства, че певецът на Rammstein е посягал на фенки след концерт

29 Авг. 2023
ЕПА/БГНЕС
Тил Линдеман на сцената.

Прокуратурата в Берлин прекрати делото за сексуално посегателство срещу фронтмена на Rammstein Тил Линдеман, предаде АФП. Разследването срещу рок певеца започна в средата на юни след сигнали за сексуално насилие от фенки на групата. "Оценката на наличните доказателства... и изслушването на свидетелите не позволиха да се установи, че обвиняемият е имал сексуални отношения без съгласието на жените", пише берлинската прокуратура.

Свидетелските показания на 24-годишна ирландка, която обвинява групата начело с нейния певец и текстописец, че са я упоили и сексуално насилвали след концерт в Литва, откриха делото през май тази година. След това свидетелстваха и други млади жени, като всички описват повече или по-малко същата ситуация.

Почитателките са били набелязани на първите редове на концертите, заснети или фотографирани, за да може Линдеман да направи своя избор, преди някои от тях да бъдат поканени зад кулисите за партита. Някои са били дрогирани, преди да бъдат нападнати от 60-годишния певец. 

Чрез адвокатите си музикантът отрече да е извършвал подобни деяния. 

Недоволството от обвиненията доведе до протестни демонстрации преди концертите на групата в няколко страни, както и до отмяната на афтърпартита след концерти в Германия. Движения за защита на жените, социалистически и зелени партии от Австрия и Швейцария поискаха прекратяване на турнето. 

От случая с Линдеман се заинтересува лично германският канцлер Олаф Шолц, съобщи говорителят на правителството Щефен Хебестрайт. На въпроса дали Шолц смята, че са необходими промени в музикалната индустрия, говорителят каза, че дебатът по тази тема трябва да се проведе в самата индустрия. 

Издателството Kiepenheuer & Witsch прекрати сътрудничеството си с певеца на фона на обвиненията. "Нашето съчувствие и уважение е към засегнатите жени… Стана ни известно и за порно видео, в което Тил Линдеман възхвалява сексуалното насилие над жени и в което роля играе книгата In Still Night, издадена от Kiepenheuer & Witsch през 2013 г. Ние виждаме в това грубо нарушение на доверието и безразсъден акт срещу ценностите, които представляваме като издателство. Защитаваме свободата на изкуството с пълна убеденост. Чрез действията на Тил Линдеман, които унижават жените в гореспоменатото порно, и целенасоченото използване на книгата ни в порнографски контекст, разделението между "лирическия Аз" и автора, което така твърдо защитавахме, се подрива от самия автор", казаха те в изявление. 

Rammstein е най-продаваната немскоезична група в света, а успехът й се основава колкото на музиката, толкова и на провокативното сценично шоу с много пиротехника, китарни рифове и внушителното физическо присъствие на Тил Линдеман.

Ключови думи:

Рамщайн, Тил Линдеман, Rammstein

Още по темата