Медия без
политическа реклама

Столтенберг: Украйна е готова да си върне повече територия

Страната разполага вече с оборудване за 9 бронетанкови бригади, бе отчетено на срещата в Рамщайн

21 Апр. 2023Обновена
EPA/BGNES
Преди 2 дни Столтенберг посети за първи път Киев от началото на войната. Зеленски му напомни, че очаква съгласието на западните страни за бойни самолети.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Украйна е готова да си върне повече територия.

Той коментира това в контекста на готвената от Киев контраофанзива срещу руските сили, съобщава Франс прес, цитирана от БНР. 

Преди това Столтенберг съобщи, че всички страни-членки на НАТО са съгласни с приема на Украйна, което, разбира се, няма да се случи за месец. "Какво?", така реагира на съобщението унгарският премиер Виктор Орбан в "Туитър". През юли в срещата на НАТО ще се включи и украинският президент Зеленски. 

Днес в германската военновъздушна база Рамщайн се провежда среща на контактната група за Украйна, на която се обсъжда по-нататъшната военна помощ за нападнатата страна в три направления - противовъздушни средства, боеприпаси и логистика.

В момента в Германия се обучават около 25 000 украински военни, около 8000 вече са приключили обучението си и са се прибрали в Украйна, съобщи генерал Марк Мили, секретар на съвета на начачалник щабовете. 

Той изтъкна, че за Украйна сега са приоритет наземни ПВО, за да осигури защита от руските ракетни атаки. 
Германия и Нидерламния предоставят на Украйна минохвъргачки, транспортни средства и камиони цистерни. Западът вече е предал на Украйна над 230 танка и 1500 други бронемашини за екипировката на 9 бронетанкови бригади. В Полша ще бъде създаден център за техническото обслужване на Leopard 2. Украйна получи зелена светлина за сътрудничество с агенцията по доставки на НАТО. Партньорите и съюзниците ще поддържат Украйна докато е нужно, бе единодушното мнение на срeщата. Украинският военен министър Олексей Резников публикува снимки от срещата, в която участват над 50 страни. 

 

Ключови думи:

Столтенберг, Рамщайн, НАТО

Още по темата