Медия без
политическа реклама

Открадната картина на Ван Гог търси купувачи

"Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г."
БГНЕС
"Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г."

След като картината от Винсент ван Гог "Градината на енорийския свещеник в Нюнен" изчезна в края на март от музея "Сингър Ларен" в околностите на Амстердам, сега се появи доказателство, че произведението е на черния пазар и търси своя купувач. Става въпрос за две снимки, на които платното, оценено за пет милиона паунда, е поставено до брой на вестник "Ню Йорк Таймс", издаден точно в деня на кражбата. 

Снимките са предадени в полицията от разследващия случая детектив Артур Бранд. Той каза, че фотографиите са циркулирали из мафиотските кръгове, но отказа да назове пред медиите името на източника, който му ги е дал. Говорителят на холандската полиция потвърди пред в. Guardian, че изображенията ще бъдат използвани като доказателства по случая.

Приозведението на ван Гог е било откраднато от музея "Сингър Ларен" в ранните часове на 30 март, след като крадецът успял да счупи армираното стъкло на главния вход с чук. Заради извърнредното положение с коронавируса много културни институции останаха неохранявани и се превърнаха в лесна плячка за крадците. Кадри от охранителните камери показват, че крадецът пристигнал пред музея с мотоциклет, счупил е стъклото и след това изтичал с картината обратно до мотоциклета си.

Снимките, получени от Бранд, показват драскотина на долната страна на картината, за която се смята, че е станала по време на кражбата. Другата снимка показва задната страна на произведението, където се намират доказателства за неговата автентичност. "За мен няма съмнение, че това е оригиналната картина“, каза Бранд. "Вероятно целта на снимките е да се намери купувач", каза Бранд.

Картината  "Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г." е с размери 25 см на 57 см и е част от платната на ван Гог, рисувани между 1883 г. и 1884 г., докато живеел с родителите си в Нюнен, където баща му бил свещеник в местната протестантска църква Въпросното произведение е собственост на музея в Грьонинген, откъдето го предоставили на "Сингър Ларен" за няколко месеца.

Това не е първият път, в който "Сингър Ларен" си пати от обири. През 2007 г. крадци задигнаха седем скулптури от градината на музея на стойност около 1,3 милиона евро, включително и отливка на "Мислителят" на френския скулптор  Огюст Роден. По-късно статуята е намерена в изключително лошо състояние, а заловените крадци са осъдени съответно на две и три години.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ван Гог, картина, кражба

Още по темата