Quantcast

Медия без
политическа реклама

Отиде си режисьорът Иван Станев

От 1988 г. той живееше в Германия, след като преди това систематично му се пречеше да работи у нас

01 Дек. 2023
Съюз на артистите в България
Иван Станев през 80-те, когато все още живее и работи в България.

Починал е режисьорът Иван Станев. Тъжната вест съобщиха от Театрална работилница "Сфумато".

"Отиде си незаменимият Иван Станев! Най-неспокойният и дързък режисьор, който направи при нас, в Сфумато, незабравимият спектакъл "Изкопни материали" по Андрей Платонов ... и още толкова много паметни спектакли в България и по света! Лек път, Иване! Грети, Иван и цялото Сфумато..."

Иван Иванов Станев е роден на 2 юни 1959 г. във Варна. От петгодишен играе в кукления театър на братя Райкови в родния си град. Завършва режисура при проф. Гриша Островски във ВИТИЗ (1983), като последните две години изкарва в задочна форма на обучение заради скандал, предизвикан от неговата постановка "Пътека за дивеч". Впоследствие завършва и културология в СУ "Климент Охридски" (1987). Завършва аспирантура по културология при проф. Атанас Натев и при проф. Х. Ришбитер във Фрае университет, Берлин, където по-късно е преподавател по театрознание.

Дебютира с постановката на "Любовта към трите портокала" по Карло Гоци в Ловешкия театър през 1984 г. Следва "Алхимия на смъртта", колаж по Чехов, Витгенщайн и Йонеско, който е спрян от цензурата. 

През 1987 г. на камерна сцена на Театър "София" поставя "Раната Войцек" по текстове на Бюхнер и Хайнер Мюлер. Спектакълът е поканен на фестивала "Берлин – културна столица на Европа’88" в Западен Берлин. По това време Димитър Стайков задава въпроса "Възможен ли е Иван Станев в нашия театър? Абсолютно и неизбежно! Да не го приемем, означава да се примирим с провинциализма на нашия театър, останал глух и сляп за различните модели през бурното време на 50-70-те години."

През същата година Иван Станев започва работа като режисьор в Германия, където поставя, пише и издава на немски език, занимава се с преподавателска дейност, а от 1999 г. започва да се изявява и като автор и продуцент на експериментални филми. Като театрален режисьор работи и във Франция. 

В края на 2005 г. поставя своята драматична поема "Изкопни материали", написана по мотиви от "Изкопът" на Андрей Платонов в "Сфумато". Сценографията е на Даниела Олег Ляхова, играят студенти от класа на проф. М. Младенова.

От Съюза на артистите в България също се сбогуваха с режисьора. 

„Със загубата на режисьора Иван Станев съвременният българския театър губи и част от лицето си. "Любовта към трите портокала", "Раната Войцек", "История на окото", "Изкопни матерали" и филмът "Moon Lake" ще останат в историята на театъра ни, като смели, безжалостни, взискателни и отчайващо красиви опити за летене. Сбогом, Иван Станев!", написаха от САБ във Фейсбук. 

Ключови думи:

Иван Станев, кончина

Още по темата