Медия без
политическа реклама

Отиде си художникът Димитър Яранов

28 Февр. 2024
Димитър Яранов (1964-2024)

Отиде си художникът Димитър Яранов, съобщиха от Съюза на българските художници. Той бе само на 60 години.

"Това, което ценя и търся в моята работа, е, рисувайки, да бъда максимално честен и откровен със себе си. Само тогава изкуството има истинско въздействие. Стремя се също да бъда и много критичен към творбите си", казва Яранов приживе.

Роден е през 1964 година в София. Наследник на известна фамилия – дядо му е големият учен географ проф. Димитър Яранов, син е на известния художник Атанас Яранов. През 1991 г. завършва Художествената академия, специалност "Живопис", при проф. Светлин Русев. Като автор се стреми да се еманципира и създава творчество, емблематично за съвременните концептуални автори, посочва критиката. Сестра му Ива Яранова също е художничка.

В 90-те години на XX век Яранов се включва активно в новите за българското изкуство процеси. Творческите му усилия се концентрират върху концептуалното изкуство, акционизма, разиграване на творческия акт като действие в социалната среда. Негови творби като "100 милиона българи", "Инструменти на красотата", "Краят на едно шоу" стават емблематични за съвременното българско изкуство. Името му се свързва с арт групата XXL, създадена през 90-те години на миналия век, и с фестивала "Процес – пространство". 

Преподава в Художествената гимназия в София. Познат е и от созополската галерия "Котка и котка", която управлява със съпругата си. Има самостоятелни изложби в София, Варна, Скопие, Брюксел. Последното участие на Димитър Яранов в изложба на "Шипка" 6 е през 2022 г. в проекта "Седем извън трафика", допълват от СБХ.

"Димитър Яранов има своето много голямо място в българското изкуство. Картините му, освен че са много дълбоки като колорит, много добре нарисувани, със свое звучене, са и любим обект за притежаване. Затова и много хора го харесват. Искам да ви кажа, че неговото място в историята на българското изкуство и неговата посмъртна слава ще са огромни", каза пред БТА проф. Свилен Стефанов от НХА.

Ключови думи:

Димитър Яранов, кончина

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?