Медия без
политическа реклама

„Опера на върховете“ събира световни звезди под Белоградчишките скали

Фестивалът ще представи международен екип в нова постановка на „Мадам Бътерфлай“ и два балетни спектакъла

24 Юли 2023
Спектаклите в подножието на Белоградчишките скали създават ново, различно усещане за произведението.
БГНЕС
Спектаклите в подножието на Белоградчишките скали създават ново, различно усещане за произведението.

Осмото издание на летния фестивал "Опера на върховете – Белоградчишки скали" ще се състои от 4 до 13 август. Подготовката за събитието, което събира всяка година стотици любители на операта и балета не само от страната, но и от цял свят, вече започна – в първия двор на крепостта се монтират сцената и трибуната за публиката, сподели пред БТА кметът на Община Белоградчик Борис Николов.

Фестивалът ще бъде открит с премиера на нова постановка на операта "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини на 4 август. Спектакълът ще се играе и на 5 и 6 август. Той е създаден в партньорство от Софийската опера и балет и творци от Южна Корея. Зрителите в Белоградчик са първите, които ще видят резултата от това сътрудничество, посочи акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. 

Операта ще бъде изпълнена на езика на оригинала – италиански, с български и английски субтитри. В образа на Чо-чо-сан ще се редуват сопраните Цветана Бандаловска, Йорданка Дерилова и Лила Лий.  Нейната доверена помощница Сузуки ще бъде Весела Янева или Мария Радоева. В ролята на американския офицер Пинкертон ще се превъплътят Даниел Острецов и Росен Ненчев. Именитите баритони Кирил Манолов и Венцеслав Анастасов (брат на световноизвестния бас Орлин Анастасов) пък ще се сменят в партията на американския консул Шарплес. Главен режисьор на постановката е южнокореецът Каб-гун Чунг. Диригент ще бъде Андрей Галанов.

В рамките на балетната програма на „Опера на върховете“ ще бъде представена "Кармина Бурана" по музика на Карл Орф – на 11 и 13 август. Режисьор и хореограф е Фреди Франдзути, обявен от критиката за „младото италианско хореографско чудо“, а сред международния екип солисти са Венера Христова, Вяра Иванчева, Кристина Чочанова, Никола Хаджитанев, Антонио Манганиело, Франческо Конджусти, Кристиан Манев, Винченцо Каруана, Лукас де Конинг и др. Класическият балет "Дон Кихот" по музика на Лудвиг Минкус и хореография на Петър Луканов ще се играе на 12 август. Като Рицаря от Ла Манча публиката ще аплодира Матю Уитъл, неговият оръженосец Санчо Панса ще бъде Георги Аспарухов, Китри ще е Кристина Чочанова, Базил – Фредерико Пинто, Еспада – Никола Хаджитанев и т.н.

"Опера на върховете – Белоградчишки скали" е новаторска идея на акад. Пламен Карталов, чиито необичайни сценични решения са свързани с постановки на нестандартни локации. Сценичните изяви сред величието на уникалния природен феномен дават на публиката възможност да усети произведенията по различен, неповторим начин. „В това райско кътче на родината се организират фестивални вечери, в които операта, артистите, природата и публиката се съединяват в едно цяло", казва маестро Карталов.

Още по темата