facebook
twitter

Култура

"Нощ на ансамблите" ще разлюлее зала 1

"Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин" излизат на една сцена в четвъртото издание на големия фолклорен спектакъл
1 643
 Снимка: БГНЕС
Спектакълът "Нощ на ансамблите" е игран над 10 пъти при пълни зали в София, Пловдив и Варна.

11 март догодина,
зала 1 на НДК

 

Ценителите на българския фолклор могат да си запишат датата отсега. Завладяващи ритми, вихрени танци, пъстри носии и над 150 професионални танцьори, музиканти и певци на една сцена ще разпалят емоциите на 11 март 2020 г. Спектакълът "Нощ на ансамблите 4" отново събира трите най-големи професионални ансамбъла у нас, емблеми в музикалното и танцовото изкуство - "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин". 

Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" е създаден през 1951 г. от знаменития композитор, чието име носи днес. Мисията му е да съхрани, възроди и преведе във времето огромното многообразие на традиционния български фолклор, представяйки го чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските композиции на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова се създава цяла една школа. Ансамбъл "Филип Кутев" е изнесъл повече от 7000 концерта у нас и в Европа, Азия, Африка и Америка.

Фолклорен ансамбъл "Тракия" е създаден през 1974 г. от проф. Кирил Дженев. Спектаклите на пловдивския ансамбъл покоряват сърцата на публиката вече повече от 40 години и в над 50 страни по света. Съществен принос за този неувяхващ заряд и младежко излъчване винаги са имали и изпълнителите, които са настоящи студенти или наскоро завършили специалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в града.

Ансамбъл "Пирин" е създаден през 1954 г. и до днес е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по света. В своята творческа биография и репертоар ансамбъл "Пирин" има над 400 заглавия на песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио "Благоевград".

"Нощта на ансамблите" неизменно се радва на зрителски успех - спектакълът е разлюлял вече над 10 пъти най-големите зали в София, Пловдив и Варна. За пролетта трите трупи подготвят нова разнообразна програма. Билетите за 11 март вече са в продажба в системата на "Тикетпортал", билетния център на НДК, касата на зала "Арена Армеец", книжарници "Буктрейдинг" и бензиностанции OMV, а цените са достъпни - от 15 до 40 лв. 
 

Все още няма коментари

Още

Лятна "Киномания" в двора на НДК

18.07.2020

230
Експерти се сблъскаха за мантинелата на „Тракия”

14.07.2020

Обновена

1911 20
Зверска катастрофа на "Тракия" отне шест живота

12.07.2020

Обновена

6388 24

Влез или се регистрирай за да коментираш