Медия без
политическа реклама

НАТФИЗ чества 100-годишнината на Юлия Огнянова

Театрите във Варна, Бургас, Хасково и Смолян също помнят голямата режисьорка и педагог

21 Февр. 2023
Юлия Огнянова реформира режисурата за куклен и драматичен театър.
Юлия Огнянова реформира режисурата за куклен и драматичен театър.

Националната академия за театрално и филмово изкуство е подготвила програма от събития, посветени на големия български театрален режисьор и педагог Юлия Огнянова (1923-2016), чиято 100-годишнина се навършва утре, 22 февруари. Юбилеят стана повод и театрите, в които тя е работила, да представят на сцените си различни спектакли, създадени с участието на нейни ученици – актьори и режисьори.  Между тях са имена като Теди Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Велимир Велев и др., които пазят и популяризират непреходното й наследство и принос към българската култура.

Утре от 11 ч. в корпус „Г“ на Академията на ул. „Сапунджийска“ 4 ще се проведе работно ателие „Нравствената сила на театралната клоунада“ с водещ проф. д-р Велимир Велев. По-късно, от 17.30 ч., във фоайето на НАТФИЗ на ул. „Стефан Караджа“ 20 ще бъде открита и изложба, посветена на живота и творчеството на Юлия Огнянова.

В следващите дни в кинозалата на НАТФИЗ ще бъдат излъчени четирите филма за Юлия Огнянова. Планирани са разговори с част от участващите актьори и авторите на филмите. На 23 февруари ще се прожектира „Това име го забравете“ – документален филм на Боян Папазов. На 27 февруари ще бъде показан “Юлия” на Стефан Джамбазов. На 6 март е ред на “Юлия и нейната странна компания” с режисьор Владимир Люцканов, а на 13 март – на „Юлия и клоуните“, документален филм на режисьора Иван Ковачев. Началният час на всички прожекции е 18.30 ч.

Юлия Огнянова завършва театрознание в ГИТИС – Москва. Между 1954 г. и 1957 г. преподава театрознание във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“. Получава режисьорско звание през 1959 г. Като съветник в Комитета за наука, изкуство и култура се запознава с Вили Цанков и Леон Даниел. През 1958 г. тримата започват работа в Бургаския драматичен театър. Заедно с Методи Андонов основават добилата по-късно легендарен статус „бургаската четворка“, с която успешно реформират средствата и драматургията в театъра. След намесата на властта и прекратяването на дейността на бургаската група през 1960 г. Юлия Огнянова е разпределена в театър „Трудов фронт“ (днес МГТ „Зад канала“). 

През 1964 г. Огнянова започва работа в Централния куклен театър, а през 1966 г. пренася търсенията си върху театрално-клоунадния модел в Куклен театър – Пловдив.  От 1978 г. режисьорката е на свободна практика. Поставя в театрите в Ямбол, Смолян, Хасково, в частния „Ла Страда“. Създава театър "Сириус". Една от последните й постановки е „Тапетите на времето“ по произведения на поета Константин Павлов в Сатиричния театър.

Юлия Огнянова режисира и спектакли в чужбина – в Латвия, Полша, Италия, Кипър и др., преподава в Италия и Франция. През 1981 г. поема обучението на куклено-театралните режисьори във ВИТИЗ – Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев и др., с което променя качествено посоките и моделите на развитие на българския драматичен театър в последното двайсетилетие на ХХ век.

Носителка е на международни и национални отличия, сред които почетните „Аскеер“ (1999) и „Икар“ (2009) за цялостно творчество.

 

Театрите в страната я помнят

Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ посвещава днешното си представление на 100-годишнината от рождението на режисьорката – спектакъла „Кървава сватба“ от Федерико Гарсия Лорка, постановка на Стоян Радев Ге.К. Хасковският театър "Иван Димов" се включва в юбилея с представлението "Вечеря за глупаци" утре, което ще бъде посветено на Огнянова. Във фоайето на театъра ще бъдат изложени снимки от емблематичния спектакъл "Опит за летене" по Радичков, който режисьорката поставя там през 1979 г.

Държавен куклен театър – Бургас, организира специално събитие днес под наслов "Уроците на Юлия Огнянова – академия за достойнство", съобщи БТА. То ще започне със среща, в която спомени ще споделят нейни студенти – актрисата Нина Димитрова, режисьорът Петър Тодоров и директорът на Бургаския куклен театър Христина Арсенова. Като фон на техните разкази ще бъде представена и дигитална изложба с кадри, запечатали мигове от живота и дейността на Огнянова, част от които по време на работата й в Бургас. Вечерта в залата на бургаския куклен театър ще продължи и с представянето творческата и преподавателска дейност на режисьорката през книгите на Румяна Емануилиду "Уроците на Юлия Огнянова", "Юлия и клоуните" и "Завещаното от Юлия Огнянова". Програмата включва и прожекция на документален филм, част от поредицата "Лицата на Бургас", в който са включени архивни кадри, заснети от актьора Георги Русев. Вечерта ще завърши със спектакъла "Филифьонката" с режисьор Петър Тодоров, получил през 2019 г. награда "Икар" на Съюза на артистите в България за най-добър куклен спектакъл.

От декември миналата година пък спектакълът „Забравените от небето“ отново е в афиша на Родопския драматичен театър. Смолянските театрали поставят за втори път драматургичния текст по разкази от едноименната книга на Екатерина Томова, след като през 90-те години на миналия век постановката на Юлия Огнянова донесе награда „Аскеер“ за РДТ - Смолян.    

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Юлия Огнянова, НАТФИЗ

Още по темата