Медия без
политическа реклама

Народът обвинява, "Нетфликс" се извинява

Плакат с предизвикателно облечени 11-годишни момичета предизвика гняв срещу стрийминг платформата

24 Авг. 2020
Netflix

Нов скандал възбуди Холивуд. След като бдителни граждани успяха да свалят (временно) „Отнесени от вихъра“ от програмата на HBO, сега на мушката на обществения гняв е стрийминг гигантът “Нетфликс”. Недоволните искат стрийминг гигантът да се откаже от плановете си да показва един френски филм, който още никой от тях не е гледал. 

С наближаването на новия месец “Нетфликс” запопочна да рекламира предложенията си за септември. Сред новата оригинална продукция на компанията е и френският филм Mignonnes, с английско заглавие Cuties (може да се преведе като “Сладураните”). Скандалът избухна с публикуването на рекламния постер. Обвиненията са в сексуализиране на деца, което съдействало за окуражаване на педофилите и нормализиране на педофилията. 

„Поднасяме своите извинения за неприемливия избор на изображения, които използвахме за рекламата на Mignonnes. Това не беше правилно, нито представяше вярно филма, получил награда на фестивала Сънданс. Обновихме изображенията и описанието“.

„Cuties“, чиято премиера в "Нетфликс" бе планирана за 9 септември т.г., разказва за 11-годишно момиче, което се присъединява към танцова група връстнички. Афиш, публикуван от компанията тази седмица., показа момичетата от групата, облечени предизвикателно и в различни провокативни пози. (Спорният плакат може да бъде видян тук.) На плаката за Франция, където филмът трябваше да тръгне по кината през април, момичетата са облечени по-скоро смешно, а в позите им няма нищо сексуално. 
 

Eleven-year-old Amy starts to rebel against her conservative family’s traditions when she becomes fascinated with a free-spirited dance crew.SUBSCRIBE: http:...

На Ейми (Фатия Юсуф) - 11-годишна дъщеря на сенегалски имигранти в маргинализираните предградия на Париж, й предстои да бъде жена и тя вижда само два възможни начина. Ейми би могла да бъде като майка си, съвестна съпруга с три деца, слугиня на мъжа си, който току-що си е довел вкъщи втора съпруга. Или би могла да върви със „Симпатягите“ - квартет дръзки момичета, които (се опитват да) изглеждат скандално, крещят „Свобода!“ по коридорите и репетират танци след училище. Ейми трябва да извърши едновременно два трудни прехода - единият е от детството към сексуално самосъзнаващото се тийнейджърство, забързано от интернет и смартфоните, а вторият - от африканските традиции към западноевропейския живот.

След първоначалното възмущение от хора, които са видели само постера, започнаха да се обаждат и другите - които вече са гледали филма на фестивала Сънданс. В началото на февруари т.г. "Cuties" спечели там наградата за режисура в категория международен филм, драма. 

Актрисата Теса Томпсън и други влязоха в социалните мрежи за да обяснят, че маркетингът представя погрешно филма и че „Cuties“ е точно обратното на това, което маркетингът на "Нетфликс", предизвикал озлоблението, е показал. Филмът критикува начините, по които обществото оказва натиск върху младите момичета да бъдат прекалено сексуални.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?