Quantcast

Медия без
политическа реклама

На 96 почина кинорежисьорът Милен Гетов

Той е автор на първия документален филм за Гунди и Котков, както и на продукции по романите на Богомил Райнов за разузнавача Емил Боев

22 Окт. 2022
БГНЕС
Милен Гетов

На 96-годишна възраст почина кинорежисьорът Милен Гетов, съобщи БНТ. Той е автор на повече от 1000 телевизионни филма, постановки и предавания. С Българската национална телевизия, където постъпва на работа през 1968 г., го свързват знакови продукции. Той прави първия документален филм за Гунди и Котков.

Милен Гетов е роден в Бяла Слатина на 5 декември 1925 година. Завършва специалност „Журналистика“ в Софийския държавен университет през 1954 г., както и кинорежисура във ВИТИЗ. Дъщеля му Милена Гетова също е режисьор.

Сред игралните заглавия, които ни завещава режисьорът, са „Аз съм твоят брат“, „Нестинарка“, „Признавам всичко“ по Йоханес Марио Зимел, „Приключенията на Авакум Захов“ по Андрей Гуляшки, „Юмруци в пръстта“ и др. Най-голяма известност обаче му носят няколко филма по романите на Богомил Райнов с главен герой – разузнавачът Емил Боев: "Един наивник на средна възраст", "Реквием за една мръсница", "Умирай само в краен случай", "Тайфуни с нежни имена", „Бразилска мелодия“.

Милен Гетов е носител на голямата награда на Съюза на журналистите, както и на специална президентска грамота за цялостен принос.

Снощи в негова памет БНТ1 промени програмата си и излъчи документалния филм "Живот като на кино", създаден по повод 90-годишния юбилей на Милен Гетов.