Quantcast

Медия без
политическа реклама

Н. Михалков: Никой велик режисьор не гледа сериозно на "Оскар"

08 Септ. 2021
Никита Михалков на закриването на Московския кинофестивал на 29 април, 2021 г.

Режисьорът Никита Михалков каза, че не се смята за гуру на киното и допуска, че хората може да не са съгласни с неговата гледна точка.  В интервю за „Известия“ режисьорът призна, че не чувства тежестта на отговорността за проектите си.

„Филми, награди - хубаво е, когато имаш Оскар и Златен лъв в студиото си. Но аз никога не съм работил за това. Понякога дори гледам някои от филмите си и си мисля: Гледай ти, как сме го измислили!  - казва Михалков.  - Радвам се, че сме го направили и веднага забравям. И когато някъде в пресата изброяват имената на филмите ми, аз се изумен: наистина ли съм направил всичко това? Нямам усещане за бронзовата тежест на собственото си „аз“.

Режисьорът каза още, че мрази, когато другарите му са унижавани, и винаги се застъпва за тях.  Той посъветва хейтърите да изоставят неоснователната критика и да се опитат „да се справят по-добре“. Освен това Михалков призна, че самият той никога не е завиждал на никого.

„Може би това е най -високата степен на егоцентризъм - един вид, защото аз така или иначе ще се справя по-добре. Може би. Но не познавам завистта. И това е много важно. Защото всичко, което е погрешно в света, се основава на завист. Христос също е бил разпнат от завист: защото е можел, а те не са. Тя разяжда като ръжда “, казва режисьорът.

Руският режисьор сподели отношението си към новото поколение актьори. Той се съмнява в значението на такава черта в новото поколение като преодоляване на вътрешните бариери. „Преодоляването на бариерите не е толкова трудно. Въпросът е какво можеш да предложиш след това? Само падането на бариерата ли?  И после какво?  Можеш да си свалиш панталоните си, да повърнеш, да се напиеш, да изпсуваш?“, каза Михалков.

Режисьорът подчерта, че това само създава видимост за свобода у младите художници. „Свободното и независимо овладяване на професия е, когато можеш да правиш всичко, когато си технически въоръжен, като занаятчия, ако щеш — това е свободата, която признавам“, добави той.

Междувременно ТАСС предаде, че понеделник Михалков е съобщил, че се отказва от проекта за филма "Шоколадов револвер" във формата, в която бе замислен първоначално. "Сюжетът на сценария, който аз и братята Пресняков написахме, разказваше за известен руски режисьор, който трябва да получи Оскар, за да може да лекува дъщеря си. Изоставих тази идея, защото сега ми е трудно да си представя сериозен режисьор, велик режисьор, който да гледа сериозно на тази награда, толкова зависима от условностите на днешния свят “, каза той. Сценарият ще бъде пренаписан.

Режисьорът планираше да започне снимките на филма през 2018 г. След това се наложи отлагане поради здравословни проблеми на Михалков, а след това още една, заради пандемията.

Ключови думи:

Никита Михалков, интервю

Още по темата