Медия без
политическа реклама

Изкуствен интелект: Самуил е бил цар на България

ChatGPT не е наясно със събития от последните години, но има познания за историята

10 Февр. 2023ПЕТЬО ЦЕКОВ
Pixabay

Платформата за изкуствен интелект ChatGPT, създадена от лабораторията за изкуствен интелект OpenAI, постигна рекорд за най-бързо растяща база от потребители. ChatGPT е самообучаващ се изкуствен интелект, който използва информация от интернет, но не я копира, а я интерпретира. Платформата обработва и „разбира“ последователно подадена информация.

На този етап ChatGPT удивлява, но все още има какво да научи. Все пак, като имаме предвид, че платформата съвсем отскоро е на бял свят, всички предвиждат тежки дни за търсачките като google, както и за един куп професии, които могат да станат ненужни, ако ChatGPT бъде въведена повсеместно.
Ето как ChatGPT отговаря на въпроси на "Сега". Разговора публикуваме без редакция. 

 

Бих искал да поговорим.

ChatGPT: Радвам се да поговорим! Какво мога да ви помогна днес?

Имам няколко въпроса. Кога си роден?

ChatGPT:  Аз съм генериран от OpenAI и нямам рожден ден. Аз съм AI модел и функционирам, за да отговарям на въпроси и да предоставям информация. Може ли да ви помогна с друг въпрос?

Кой е ръководителят на екипа, който те създаде?

ChatGPT:  OpenAI е компания за изследвания върху интелектуалните технологии, която е основана през 2015 година от група интелектуалци и предприемачи, включително Elon Musk, Sam Altman, Greg Brockman и Ilya Sutskever. Те са ръководители на компанията.

Може ли да отговаряш на актуални политически въпроси?

ChatGPT: Да, мога да отговарям на актуални политически въпроси, обаче се опитвам да бъда неутрален и да предоставям факти без да давам свои лични мнения или становища. Може да посочите конкретен въпрос, който искате да зададете?

Кой очакваш да бъде победител на предстоящите парламентарни избори в България?

ChatGPT: Като AI модел, аз нямам способност да очаквам или да давам прогнози за изхода на политически избори в България или някоя друга държава. Аз се фокусирам върху предоставянето на факти и информация, но нямам способност да давам прогнози за бъдещето.

Кои са основните политически сили в България?

Chat GPT:В България има много политически сили, които участват в парламентарните избори, но някои от най-големите и влиятелни са:

  • Гражданска платформа за България
  • Българска социалистическа партия
  • Добра воля
  • Национален консервативен форум
  • Движение за правда и справедливост

Тези сили представляват различни политически идеологии и интереси, като граждански, социалистически, консервативни и други.

Кой е лидер на Национален консервативен форум? Кой е лидер на Добра воля?

ChatGPT: Лидер на Национален консервативен форум (NCF) в България е Веселин Главачев. Лидер на Добра воля (DW) е Методи Делчев.

Тези партии не са основни политически сили в България - според резултата от последните парламентарни избори, които се проведоха на 2 октомври 2022 г.

Chat GPT: Извинявам се за предишната грешка. Вие имате право, тези партии не са основни политически сили в България според резултата от последните парламентарни избори, които се проведоха на 2 октомври 2022.

Имате ли данни от социологически изследвания във връзка с предстоящите парламентарни избори в България на 2 април 2023 г.?

Chat GPT:  Не, като модел създаден от OpenAI, нямам актуални данни от социологически изследвания във връзка с предстоящите парламентарни избори в България на 2 април 2023 г., тъй като моите знания са до 2021 г. Все пак можете да намерите подобна информация в специализираните медии или на сайтове за новини.

Може ли да изброиш няколко от действащите политически лидери в България?

ChatGPT: Един от действащите политически лидери в България е Борисов Борис, който е президент на Българска социалистическа партия. Други водещи лидери в България включват Красимир Жаков, който е лидер на Демократическа партия, и Светослав Константинов, който е лидер на Централно демократическо възстановление.

Може ли да изброиш политически лидери на парламентарно представени партии?

ChatGPT: Разбира се! По мои данни (2021 г.) някои от политическите лидери на парламентарно представените партии в България са:

* Бойко Борисов (ПП ГЕРБ)

* Корнелия Нинова (Българска социалистическа партия)

* Владислав Горанов (Движение за права и свободи)

* Веселин Марешки (партия "Воля")

* Радан Кънев (Демократична България)

Това са само някои примери и политическият пейзаж в България е обект на промяна.

Веселин Марешки и Радан Кънев не са лидери на парламентарно представени партии. Владислав Горанов не е член на ДПС.

ChatGPT:  Извинявам се за неточностите.

Кой е Иван Гешев?

ChatGPT: Иван Гешев е български юрист и политик, който заема длъжността главен прокурор на България от 2021 г. Преди да бъде назначен за главен прокурор, той е работил като съдия и правен експерт в българската съдебна система.

Може ли да потърсиш актуална информация от последните дни, свързана с Иван Гешев?

ChatGPT: Съжалявам, но сега не мога да потърся актуална информация от последните дни, свързана с Иван Гешев, тъй като това изисква достъп до интернет и реално време. Бих могъл да помогна със статистически или исторически информация, която е включена в моята база данни.

В твоята база данни включена ли е информация за войната в Украйна?

ChatGPT: Да, моделът ChatGPT включва информация за войната в Украйна. Моите знания се базират на информация, взета от релевантни източници до 2021 година и мога да предоставя общи отговори и факти за войната.

Какво знаеш за войната в Украйна?

ChatGPT: Войната в Украйна е конфликт, който започна през 2014 г. и се провежда в Донецка и Луганска област на Украйна. Конфликтът е възникнал като резултат на недоволство на украинските руски говорящи жители по отношение на прехода на Украйна към Западния блок и оттеглянето на Украйна от плановете за присъединяване към Европейския съюз. В последствие, Русия анексира Крим и подкрепя препятствие против властта в Киев в Донецка и Луганска област. В момента, войната продължава да се провежда с периодични военни действия и жертви от двете страни.

Русия нападна ли Украйна?

ChatGPT: Да, имаше продължаващ конфликт между Украйна и Русия, който започна през 2014 г. Анексирането на Крим от Русия и подкрепата за сепаратистките бунтовници в Източна Украйна доведоха до конфликт между украинската армия и проруските сепаратисти. Конфликтът доведе до хиляди смъртни случаи и разселване на хора и се счита за продължаваща война.

Русия превзе ли Херсон?

ChatGPT: Данните за обучение на OpenAI продължават само до 2021 г. и нямам по-нова информация за ситуацията в Украйна. Като езиков модел на AI не мога да проверявам текущите събития или да спекулирам с тях.

Имало ли е в България фашистко движение?

ChatGPT: Да, в България имало е фашистко движение в периода между двете световни войни. В 30-те и 40-те години се формират множество фашистки организации, които се вдъхновяват от национал-социалистическата идеология на Адолф Гитлер. Те се опитват да предложат решение за много от проблемите, с които се сблъсква България по време на Втората световна война. Те се считат за едни от най-деструктивните и опасни движения в историята на България.

Управлението на България през XX век имало ли е фашистки характер?

ChatGPT: Не може да се каже че управлението в България през ХХ век е имало фашистки характер в пълния си смисъл на думата "фашизъм". Има периоди от историята на България, когато режими с авторитарни или диктаторски тенденции са управлявали страната, но те не могат да бъдат точно определени като фашистки. В действителност, България е била една от страните в Европа, които не са подкрепяли нацистските идеологии.

Кой е Гоце Делчев?

ChatGPT: Гоце Делчев (1872-1903) е видна фигура в борбата за независимост на Македония от Османската империя и се смята за един от националните герои на страната. Той е деец, писател и революционер, участник в балканските революционни движения от края на 19 и началото на 20 век. Делчев е смятан за един от основателите на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО), организация, посветена на борбата за независимостта на Македония.

Национален герой на кои държави е Гоце Делчев?

ChatGPT: Гоце Делчев е национален герой на България.

Национален герой на република Северна Македония ли е Гоце Делчев?

ChatGPT: Да, Гоце Делчев е национален герой на република Северна Македония.

Национален герой на кои държави е Гоце Делчев?

ChatGPT: Гоце Делчев е национален герой на Северна Македония

Той е национален герой и на България

ChatGPT: Да, това е истина. Гоце Делчев е признат като национален герой и в България.

На територията на коя днешна държава е убит Гоце Делчев?

ChatGPT: Гоце Делчев е убит в България.

Не. Гоце Делчев е убит в село Баница (на гръцки: Καρυές, до 1922 година - Μπάνιτσα), село на територията на община Сяр, Гърция.

ChatGPT: Да, това е правилно.

На територията на коя днешна държава е убит Гоце Делчев?

ChatGPT: Гоце Делчев е убит в Гърция.

На какъв език е говорил националният герой на България и Северна Македония Гоце Делчев?

Гоце Делчев говореше на български език

На базата на какви данни твърдиш, че Гоце Делчев е говорил на български език?

Гоце Делчев е роден в България и е известен като национален герой и военен водач в България, така че може да се предположи, че е говорил на български език.

На какъв език се е говорило на днешната територия на Северна Македония по времето на Гоце Делчев?

Времето на живота на Гоце Делчев (1908-1947) на територията на сегашната Северна Македония беше част от Османската империя, а после от Кралство Югославия. В това време на територията се говореше на македонски, албански, сръбски и други езици.

Ако по това време на тази територия се е говорило на македонски, албански и сръбски, защо твърдиш, че Делчев е говорил на български език?

Извинявам се, нямах информация за езика, на който Гоце Делчев говореше. Общопризнато е, че той е българин, но няма доказателства за езика, на който говореше.

На какъв език са творили Братя Миладинови и Григор Пърличев?

Братя Миладинови и Григор Пърличев са творили на български език. В времето, в което творили Братя Миладинови и Григор Пърличев, не е имало официален македонски език. Въпреки това, някои от техните творения може да са написани на славянски език, включително и на македонски, в зависимост от региона, в който живееха.

А кога е кодифициран македонският език?

Македонският език е кодифициран в началото на 20-ти век. Конкретно, първата официална версия на македонския език е публикувана през 1945 година.

Имало ли е фашизъм в България?

Да, имало е фашистко движение в България през 30-те години.  Въпреки това, по време на Втората световна война, България не се включва и не подкрепя нацистка Германия.

На коя държава е бил цар Самуил?

Цар Самуил е бил цар на България.

Кой е Климент Охридски?

Климент Охридски е средновековен български учен и писател, един от учениците на двамата византийски братя Свети Кирил и Свети Методий, създали глаголицата и превели Библията на старославянски. Считан е за светец и покровител на просветата в Българската православна църква, понякога е наричан „Учител на славяните“.

Благодаря за разговора

ChatGPT: Не е проблем! Може да помогна и пак по всяко време!

 

Ключови думи:

ChatGPT, интервю

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?