Медия без
политическа реклама

Премиерът Денков даде интервю без неудобни въпроси

Организаторите на беседата във "Фейсбук" прескочиха питанията за скандалните назначения и за евентуалното изгонване на руския посланик

06 Юли 2023
Николай Денков отговаря на въпроси от "Фейсбук"
Николай Денков отговаря на въпроси от "Фейсбук"

Практиката на кабинета да избягва неудобните въпроси продължи с режисирана среща в социалните мрежи.

В продължение на час премиерът Николай Денков отговаряше на граждани през Фейсбук страницата на правителството. Въпросите обаче бяха предварително филтрирани от водещата, като липсваха питания по неудобни теми, а повечето отговори звучаха като предизборни обещания за добрите неща, които ще направи правителството.

Инициативата за виртуалната среща е по повод един месец след встъпването в длъжност на правителството и е в рубриката "Властта говори открито".

Денков отговори на близо 40 въпроса. На питанията ще бъдат ли намалени парите за образование и защо са толкова трагични резултатите от матурите, премиерът, който е бивш министър на образованието, обясни, че само мотивирането на учителите с по-високи заплати не е достатъчно и сега се работи по изготвяне на нови учебни програми и съдържание, както и нов механизъм за оценяване на матурите, но това ще отнеме 18 месеца.

Денков повтори, че тази година не се предвижда повишение на заплатите на полицаите, а само на тези бюджетни служители, които не са получили миналата година - с 10%, както и на общинските служители с 15%. По повод обявения протест на полицаите пред Министерски съвет Денков ги посъветва първо да говорят с министъра на вътрешните работи.

Данъчните облекчения за деца ще останат в сегашните си достатъчно големи размери, а преминаване към прогресивно подоходно облагане не се предвижда, каза още Денков. Той защити идеята на финансовия министър Асен Василев сивата икономика да се бори с нетрадиционни мерки като неплащане от страна на потребителите, ако не получат касови бележки. "Подобен подход в Гърция преди години е довел до 50% ръст на приходите от ресторантьорския сектор", посочи Денков. Трябва тази мярка да бъде приета от Народното събрание, както и изплащането на заплати само по банков път във фирмите с над 50 души персонал, настоя Денков.

Премиерът призна, че работата по смяната на областните управители е забавена като причината са спорове в Народното събрание. А за забавените назначения на заместник-министри обясни, че все още не са предложени  качествени кандидати за всички министерства. По думите му в регулаторните органи, където ръковоствата са с изтекли мандати, трябва да влязат хора, готови да си свършат работата. "Тяхната задача е да се борят с корупцията, а не да слагат проблемите на трупчета", каза Денков.

По време на интервюто, водещият спести доста от въпросите, които слущащите пускаха онлайн. Като например как ще обясни решението си да назначите Антон Златанов за шеф на гранична полиция при положение, че той отговаряше за обществения ред в София, когато бяха пребити протестиращи младежи през 2020 г.? Не бе зададен и въпросът дали ще бъде изгонен руският посланик Елеонора Митрофанова за груба намеса във вътрешните работи на България? Както и подкрепя ли политиката на финансовото министерство да поставя ограничения кои журналисти да отразяват работата на министър Асен Василев?

За сметка на това бяха дискутирани въпроси как изкуственият интелект ще се отрази на науката и образованието, ще получат ли визи дигиталните номади, ще бъдат ли легализирани наркотични вещества, включително и общи теми като как ще се решава демографската криза.

По повод обтегнатите отношения на правителството с президента Румен Радев, Денков обяви: "Никога не съм подклаждал конфликта с президента, аз се опитвах да успокоя отношенията, за да имаме нормален диалог. Виждам успокояване през последните седмици. От друга страна не може да си затваряме очите, ако някои институция си превишава правата". Денков съобщи, че лично се е обадил на Радев за предстоящата визита на украинския президен Володомир Зеленски и настоял да предвиди среща с него. 

"Няма реална опасност за страната ни от посещението на Зеленски", отговори на питане премиерът. Той допълни, че страната ни трябва да работи така, че да няма опасност изобщо. А това ще стане като се попречи на агресора Русия да успее в тази война. "Колкото по-изгодни за Украйна са преговорите за мира, толкова по-добре за всички", смята Денков.

Премиерът отговори и на въпроси от енергетиката. Той описа оптимистична картина за диверсификацията на източниците на природен газ. От думите му стана ясно, че не сме готови още да отворим темата за добив на шистов газ, а до 2027 г. трябва да се подготвим за либерализацията на пазара на ток за домакинствата като приемем механизми за подпомагане на енергийно бедните. С ръководството на "Лукойл" новото правителство е подновило разговорите по плана им за работа след изтичането на дерогацията на руския петрол. Представителят на държавата в "Лукойл Нефтохим", който държи златната акция, ще бъде сменен, в момента министерството на енергетиката подготвя критериите за избор на нов предствавител, съобщи още Денков.

Не беше подмината и темата за Северна Македония, където страната ни твърдо ще следва т.нар. Европейски компромис, а на европейски лидери като Олаф Шолц ще бъде обяснено, че подават грешни сигнали към западната ни съседка. "Истинският слон в стаята е кога Северна Македония ще промени своята Конституция", посочи Денков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата