Медия без
политическа реклама

„Летящият холандец“ ще лети над Панчарево

С два декора и три певчески състава най-поставяната опера на Вагнер с премиера в афиша на „Музи на водата“

Така изглежда сцената за операта "Летящият холандец" 10 дни преди премиерата.
Даниел Димитров
Така изглежда сцената за операта "Летящият холандец" 10 дни преди премиерата.

„Нашите артисти пеят и на дъжд“. Така директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов окуражаващо представи летния фестивал „Музи на водата“, който започва на 8 юли на изградения за 4 месеца сценичен комплекс на Панчаревското езеро. За да няма никакви изненади от страна на времето обаче, за третото издание на форума тази година маестрото се е подсигурил двойно: в момента в ателиетата на Операта се изработва втори декор за премиерната постановка на „Летящият холандец“ от Рихард Вагнер, който ще се издига в сградата на „Врабча“ 1 във вечерите, когато метеорологичната обстановка налага да се играе на закрито.

Днес представители на медиите се запознаха с футуристичната сценография край езерото в близост до София. „Голяма режисьорска дързост е да се поставя на открито, но това позволява нов прочит и ново възприемане на драматургията“, увери акад. Пламен Карталов. Той призна, че за своето авторско решение на спектакъла „Летящият холандец“ е бил вдъхновен от магичния свят на Барбара Хепуърт, който преди години открива в Музея на модерното изкуство в Монреал. Хепуърт е британска художничка и скулптор – ярка представителка на модернизма, която през 1975 г. загива при пожар, и настоящата постановка ще бъде в нейна памет, сподели режисьорът. Тя самата е била повлияна в творчеството си от природните форми, от древната архитектура и каменни паметници. „Ако излязат от залите на галериите, от домовете на колекционерите или от парковете, където са изложени, „виждам“ гигантските й скулптури на сцена. Смело и уверено твърдя, че Барбара Хепуърт е един несравним сценичен дизайнер“, каза още Карталов.

Освен два декора, премиерното заглавие ще има и 3 международни солистични състава. В партията на Холандеца ще се редуват Маркус Маркварт, Станислав Трифонов и Стефан Владимиров, като Даланд, норвежкия моряк, ще пеят Курт Ридъл, Николай Петров, Петър Бучков или Бисер Георгиев. В образа на Сента са разпределени Радостина Николаева, Лилия Кехайова и Диана Гуглина, а на Мари, нейната дойка – Александрина Андреева и Цвета Сарамбелиева. Ерик ще бъдат Костадин Андреев и Мартин Илиев, а Кормчия на кораба на Даланд – Рейналдо Дроз, Даниел Острецов и Емил Павлов. „Вокалното ниво на колегите е много високо, имах топла връзка с оркестъра – удоволствие е да се работи с тях“, подчерта диригентът Росен Гергов. Костюмите за спектакъла са на Лео Кулаш, хореографията е на Татяна Янева. Премиерните представления на сцената в Панчарево са на 8, 9, 10, 14, 15, 16 и 17 юли от 20.00 ч.

Програмата на фестивала „Музи на водата“ продължава с оперите „Жената от езерото“ от Росини (28, 29, 30 юли), „Пепеляшка“ от Росини (31 юли), „Кармен“ от Бизе (11, 13 август), „Мадам Бътерфлай“ от Пучини (12 август) и „Евгений Онегин“ от Чайковски (14 август). На езерото ще има и балетна премиера – „Сън в лятна нощ“ от Менделсон-Бартолди (21, 22, 23, 24 юли). Класиката „Лебедово езеро“ от Чайковски ще се играе на 4, 5, 6 и 7 август, а „1001 нощ“ на Фикрет Амиров – на 19, 20 и 21 август. Афишът включва и мюзикъла Mamma Mia! – на 25, 26, 27, 28, 31 август, 1, 2, 3 и 4 септември.

Спомоществователят на фестивала „Музи на водата“ – бизнесменът Георги Спасов, разкри, че зоната на проявата се развива и догодина край езерото ще отвори врати и салон за камерна музика.

Иначе това лято националната ни опера обживява още две фестивални сцени: на „Опера в парка“ за 13-и път във Военната академия (до 31 юли) и 7-о издание на „Опера на върховете“ на Белоградчишките скали (5-21 август).

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата