Медия без
политическа реклама

„Лешникотрошачката“ звучи предколедно под палката на Василий Петренко

Именитият маестро е музикален директор на Кралския филхармоничен оркестър

28 Ноем. 2023
Василий Петренко е сред най-търсените световни диригенти.
Василий Петренко е сред най-търсените световни диригенти.

Софийската филхармония кани меломаните да изживеят магията на Коледа с концертно изпълнение на шедьовъра на Чайковски – балета Лешникотрошачката“, на 21 декември от 19 ч. Диригент на вечерта ще бъде световнопризнатият маестро Василий Петренко – музикален директор на Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул.

Специално участие в концерта ще има и Детският филхармоничен хор с ръководител Милена Яцино. „Лешникотрошачката“ е едно от най-обичаните рождественски музикални произведения с приказната история за малката Мари, нейния кръстник Дроселмайер и вълшебната й играчка лешникотрошачка, припомнят организаторите.

През 1890 г. Чайковски получава поръчка от дирекцията на Имперските театри да напише едноактна опера и балет в две действия за постановка в една и съща вечер. За балета той се спира на известната приказка на Хофман „Лешникотрошачката и кралят на мишките“, но я използва не в оригинал, а в нейния френски преразказ, направен от Александър Дюма-баща под названието „Историята на една лешникотрошачка“. Композиторът работи с големия хореограф Мариус Петипа, който му дава изключително подробни указания за характера на музиката. След редица перипетии едва през 1892 г. Чайковски завършва балета и го оркестрира. Същата година на един от симфоничните концерти на Руското музикално общество е изпълнена сюитата из музиката към балета под диригенството на самия автор. Успехът е зашеметяващ.

Василий Петренко, който ще дирижира предколедното концертно изпълнение в зала „България“, е музикален директор на Кралския филхармоничен оркестър oт 2021 г. и главен диригент на Младежкия оркестър на Европейския съюз от 2015 г. Той става почетен диригент на Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул след изключително аплодирания му 15-годишен мандат като техен главен диригент от периода 2006-2021. Петренко е бил главен гост-диригент и впоследствие артистичен директор и на Държавния академичен симфоничен оркестър на Русия (2016-2022), главен диригент на Филхармоничния оркестър на Осло (2013-2020), главен диригент на Националния младежки оркестър на Великобритания (2009-2013) и главен гост-диригент на Михайловския театър в Санкт Петербург, където започва кариерата си като постоянен диригент (1994-1997).

Василий Петренко е роден през 1976 г. в Ленинград, днес Санкт Петербург, и започва музикалното си образование в Музикалното училище на момчешката капела в Санкт Петербург – най-старото музикално училище в Русия. След това учи в Консерваторията в родния си град, където участва в майсторски класове с Иля Мусин, Марис Янсонс и Юрий Темирканов. Работил е с много от най-престижните оркестри в света, включително Берлинската филхармония, Гевандхаус – Лайпциг, Симфоничния оркестър на Лондон, Лондонската филхармония, академията „Санта Чечилия“,  Националния оркестър на Франция и др. През последните години има поредица от успешни дебюти в Северна Америка – с филхармоничните оркестри  на Филаделфия, Лос Анджелис, Кливланд, Сан Франциско, Бостън, Чикаго, Монреал, Сейнт Луис.

Василий Петренко има над 30 опери в репертоара си, откак през 2010 г. дебютира на оперния фестивал Glyndebourne с „Макбет и в Парижката опера с „Евгений Онегин“. През сезон 2019/2020 излиза и на сцената на „Метрополитън в постановка“ на „Дама Пика“. Носител е на множество музикални награди. През 2010 г. става „Изпълнител на годината“ на класическите награди BRIT. От ноември 2016 г. той е почетен гражданин на Ливърпул.

Що се отнася до предколедната еуфория около произведението – преди две седмици над 2000 души се бориха на опашка за билети за балета „Лешникотрошачката“ пред Болшой театър в Москва. Пострадалите в мелето дори подадоха жалба срещу културната институция заради безредиците при продажбата…

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата