Медия без
политическа реклама

Легендата Стивън Ковачевич свири за българската публика през януари

Световноизвестният пианист ще се представи с програма от творби на Моцарт и Бетовен

27 Дек. 2023
Легендарният Стивън Ковачевич ще концертира в зала "България" под палката на маестро Найден Тодоров.
Легендарният Стивън Ковачевич ще концертира в зала "България" под палката на маестро Найден Тодоров.

Легендарният пианист Стивън Ковачевич ще свири на 25 януари в зала "България" като солист на Софийската филхармония. Под палката на маестро Найден Тодоров той ще представи Концерт за пиано №24 от Моцарт, а във втората част ще зарадва меломаните със Симфония №5 oт Бетовен.

С международна кариера, обхващаща повече от шест десетилетия, 83-годишният днес Стивън Ковачевич отдавна е признат за един от най-търсещите клавирни интерпретатори. "Музикант, напълно погълнат от своя занаят, неговите интерпретации са като ничии други, излъчващи директно от сърцето музикални послания за мъдрост, мир, смирение и надежда“, пише за него Washington Post. Ковачевич е известен с това, че никога не се страхува да поема както технически, така и музикални рискове, за да постигне максимално изразително въздействие. Той свири с най-големите оркестри, изнася редовно концерти в Европа, Далечния изток, Австралия и Нова Зеландия и е редовен гост на престижни фестивали по целия свят.

Артистът традиционно участва и на фестивала на бившата си съпруга, известната пианистка Марта Аргерич. В документалния филм Bloody Daughter тяхната дъщеря Стефани Аргерич споделя: "Майка ми винаги казва, че баща ми е любовта на живота ѝ. Тя се влюбила в него, когато го чула да свири Четвъртия концерт за пиано на Бетовен".

Роден в Лос Анджелис, Стивън Ковачевич, чийто баща е хърватин, полага основите на кариерата си като пианист на 11-годишна възраст. След като се премества в Англия, за да учи при Майра Хес, той прави своя европейски дебют в Уигмор Хол през 1961 г. Оттогава концертира с много от най-добрите световни оркестри и диригенти, включително Ханс Граф, Курт Мазур, Яник Незет-Сеген, сър Саймън Ратъл, сър Джордж Шолти.

По време на своята богата кариера Ковачевич създава множество дългогодишни артистични партньорства като това с покойния днес сър Колин Дейвис, с когото осъществява изключителни записи. Сред тях е и този на легендарния Концерт за пиано№ 2 на Барток със Симфоничния оркестър на Би Би Си. Друга подобна връзка е професионалното му партньорство със самата Марта Аргерич, с която той често свири в дует на водещи световни концертни сцени. Ковачевич се радва на редовни артистични колаборации и с цигулари като Никола Бенедети, Рено Капусон и Алина Ибрагимова; с виолончелистите Готие Капусон, Стивън Исърлис и Трулс Морк; с флейтиста Емануел Паю и др.

Стивън Ковачевич има блестящи дългосрочни отношения със звукозаписните компании Philips и EMI. За да отпразнува своя 75-и рожден ден, Decca пусна Limited Edition 25-CD Box Set от цялото му записано наследство за Philips. През 2008 г. именитият пианист презаписва вариациите на Диабели на Бетовен точно 40 години след своя първи запис на произведението. Този запис на Onyx му печели Classic FM Gramophone Editor`s Choice Award (2009) и Gramophone Magazine Top Choice Award (2015) с мотива: "Опитното му, но безстрашно майсторство разкрива нещо ново с всяко слушане...".

Билети за концерта на Стивън Ковачевич със Софийската филхармония на 25 януари на цени от 50 до 90 лева са налични на касата на зала „България и в Ивентим.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата