Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кьолн протестира срещу концерт на Анна Нетребко

Украинска певица нарече руската прима муза на Путин и обяви, че ръцете й са изцапани с кръв

01 Септ. 2022
ЕРА/БГНЕС
Анна Нетребко преди концерта за 50-годишнината си в Кремъл на 18 септември 2021 г.

Жители и артисти от германския град Кьолн организираха протест срещу концерта на руската оперна дива Анна Нетребко, който трябва да се състои в понеделник, съобщи Kölner Stadt-Anzeiger. На "Курт Хакенберг Плац" певицата от Украйна Мариана Садовска изрази съжаление, че се разрешава на Нетребко да пее с Филхармонията на Кьолн и нарече колежката си муза на руския президент Владимир Путин. "Тя подкрепя руската война за унищожение и руската инвазия в Донбас още от 2014 г. Ръцете й са изцапани с кръв", заяви Садовска и изрази надежда хората, които са си купили прескъпи билети за концерта, да си представят страданията на невинните жители на Украйна, жертви на руската агресия. Според Садовска прочутото сопрано се е дистанцирало само формално от военните действия, което е доказателство за нейните двойни стандарти, и тя просто се страхува за репутацията си.

След като руската армия нахлу в Донбас през 2014 г., Нетребко се снима с един от лидерите на сепаратисти пред знамето на Русия. В интервю през пролетта тя обяви, че снимката е случайна и че е била "експлоатирана". Миналата година певицата отпразнува 50-ия си рожден ден в Кремъл.

Украинският генерален консул в Кьолн Ирина Шум описа появата на Нетребко пред Kölner Stadt-Anzeiger като лош знак за хилядите украинци, потърсили спасение в града, и оскърбление за хората, които се ангажират да помагат на бежанците. 

В същото време организаторът на концерта в Кьолн Фред Хандверкер заяви, че Нетребко е изяснила достатъчно категорично позицията си, а задачата на начинанието е да строи мостове, а не да ги разрушава.

Певицата има планирани прояви още в Хамбург и Виена през септември. Нетребко, която има и австрийски паспорт, трябва да пее в три представления на "Бохеми" от Пучини във Виенската държавна опера. Те бяха включени в програмата в последния момент вместо спектакли на "Еврейката" от Халеви заради заболяване на световноизвестното българско сопрано Соня Йончева.

Малко по-рано соловият концерт на Анна Нетребко в Щутгарт беше отказан, като от местното министерство на финансите обявиха, че той няма да се състои, докато на територията на Украйна се води война.

На 1 март стана известно, че Баварската държавна опера прекратява работа с именитото сопрано и с диригента Валерий Гергиев, защото те не са се дистанцирали решително от политиката на Кремъл по отношение на инвазията в съседната страна. По-късно артистката написа в социалните мрежи, че се обявява против военните действия. Американската "Метрополитън опера" все още отказва да реабилитира руската прима, но италианските оперни театри я върнаха на своите сцени още в края на миналия сезон. Нетребко пя в "Ла Скала" в Милано, където през новия сезон ще има четири спектакъла на "Макбет", както и на оперния фестивал на Арена ди Верона. 

Още по темата