Медия без
политическа реклама

Киното на Ориента се завръща на голям екран

18 Юни 2021
Кадър от "Пазачът на затвора".
снимка: Pozor
Кадър от "Пазачът на затвора".

13-ото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка "Менар" и първото, което принудително се проведе в домашна онлайн обстановка. През януари филмите бяха прожектирани през стрийма на Neterra. Облекчаването на епидемичната обстановка обаче помогна да се завърнат в киносалоните през лятото.

Тази вечер в София и Варна започват прожекции на 15-те най-популярни заглавия от онлайн фестивала. Те ще са в Дом на киното, Културен център G8 и Евро синема в столицата и във ФКЦ край морето. Те ще продължат до 27 юни.

Първата прожекция ще е на "Едва шест милиона и половина" - филм от Иран, който е най-гледаният в "дистационното" издание на Sofia MENAR и награждаван на множество фестивали в последните две години. Напрегнатият трилър с участието на Пейман Моади („Раздяла”, „За Ели”) и Навид Мохамадзаде („Лантури”, „Стадо без пастир”) въвлича дълбоко в подземния свят на Техеран. От Персия идват и "На пълна луна", "Язовецът", "Пазачът на затвора" и новият филм на доайена на иранското кино Расул Садрамели "Животът ми във втори курс". 

Сред акцентите в документалната селекция са филмите на Ян Артюс-Бертран "Човек", "Алжир отвисоко" и "Земя", които са включени по повод предстоящия 75-годишен юбилей на прочутия фотограф. През 2016 г. Бертран лично дойде в София, за да представи режисьорската версия на "Човек" и до ден-днешен е един от верните приятели на фестивала.

Като един от фаворитите на зрителите до момента се очертава "Крилете на Киргизстан" на Софи Диа Пегръм и Джен Милър, които прекарват повече от година сред безкрайната шир на Киргизстан, изследвайки живота на номадите и техните най-добри приятели – конете.

Режисьорът Самир Кумсие пък приеме предизвикателството да обиколи света с един от най-ограничаващите паспорти – палестинския. Три години и безброй издадени визи по-късно, резултатът е "Между стената и света". 

Най-провокативният филм в документалната селекция тази година е "Пънк завинаги" на французойката Доминик Кобе. В продължение на 8 години тя следва своя главен герой Стоф, едно от лицата на ъндърграунд културата в Мароко, включително в затвора (Стоф е осъден по време на снимките на филма).


 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата