Медия без
политическа реклама

Карикатуристи се събраха за национална изложба

За пръв път в половинвековната история на събитието се включват и деца-художници

04 Апр. 2023Обновена
Водещ на вечерта беше председателят на секция "Карикатура" към СБХ Валери Александров-Валекс.

Художниците и карикатуристи проф. Иван Веселинов и проф. Анри Кулев бяха отличени от Съюза на българските художници (СБХ) на церемония, състояла се тази вечер по време на откриването на 48-ата Национална изложба "Карикатура" в Зала 2А на "Шипка" 6. Наградата на СБХ беше присъдена на проф. Веселинов, а призът на секция „Карикатура“ за цялостно творчество беше връчен на проф. Анри Кулев. Сред отличените бе и Диляна Николова, която стана лауреат на наградата на Столична община на името на незабравимия Доньо Донев. Никола Геолгиев-Кайо бе удостоен с приза на в. "Дума" (за втори път) за карикатура на социална тема, Борислав Златанов - с наградата на в. "Трета възраст", а Майя Чолакова - с "Хриле и копита" за карикатура с ловно-рибарска тематика.

За първи път бяха връчени и награди за детско творчество в областта на смешната рисунка и карикатурата, като участие са взели над 200 деца с повече от 300 творби. Първа награда в категория „Златен бодил“ (13-16 г.) получи 14-годишната Божидара Михайлова. В категорията от 9 до 12 години наградата „Златно трънче“ спечели Ирина Манева на 12 години.

Водещ на събитието бе Валери Александров-Валекс, председател на секция "Карикатура" към СБХ.

Всяка година в началото на април (невинаги на Деня на шегата, но близо до него) художниците карикатуристи събират почитатели и многобройна публика за откриването на ежегодната Национална изложба на карикатурата. В нея авторите показват творби от последната година, отразили събития в обществения и политическия живот в България, световни събития и, разбира се, вечните теми в човешките взаимоотношения. 

Сред участниците в изложбата са Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Анри Кулев, Борислав Златанов, Валентин Георгиев, Валери Александров-Валекс, Димитър Атанасов-Димат, Евгени Начев, Ивайло Цветков, Ириен Трендафилов, Майя Чолакова, Маргарита Янчева, Никола Георгиев-Кайо, Пенчо Кунчев,Теменуга Джурова, Христо Недялков-Хри100, Цветан Павлов, Цочо Пеев и много други.

Още по темата