facebook
twitter

Култура

Капитан Том - стогодишният рицар

346
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Капитан Том Мур на стотния си рожден ден, който отпразнува на 30 април.

Един от любимците на британската нация и медиите по цял свят - 100-годишният ветеран от Втората световна война Том Мур, бе провъзгласен за рицар. 

Премиерът Борис Джонсън лично номинира капитана, служил по време на Втората световна война в инженерни войски в Индия и Мианмар, с думите "той е като фар в гъстата мъгла на коронавируса". Макар преди няколко седмици Мур да бе произведен в почетен полковник, съгласно протокола официалната му титла ще бъде „капитан сър Том Мур“.

Званието бе одобрено от Елизабет II, която е само шест години по-млада от капитан Том. Кралицата официално ръкополага в рицарство годишните избраници през юни, когато се чества рожденият й ден (макар да е родена в края на април).

Столетникът стана световноизвестен, след като започна оригинална благотворителна кампания в условията на пандемия.

99-годишният тогава ветеран, който се движи с проходилка, обеща да направи 100 обиколки на задния си двор в Бедфордшир, Южна Англия. Надеждата му бе да събере 1000 лири, които да дари на лекарите и медицинските сестри във Великобритания, а начинанието си той нарече "Разходката на Том за NHS по случай 100-тния му рожден ден".

Но кампанията му стана широко популярна, като една от малкото положителни новини на фона на вълната от информация за болести и смърт. Даренията потекоха към капитан Том Мур и накрая се събраха невероятните 32,8 милиона лири, които бяха дарени на Националната здравна служба.

Ветеранът стана толкова прочут, че Кралските ВВС организираха прелитане на бойни самолети над дома му по случай 100-годишнината му на 30 април, а повече от 140 000 души му изпратиха поздравителни картички за юбилея. Седмица по-рано пък Том Мур оглави музикалните чартове на Острова със своето изпълнение на You'll Never Walk Alone - хит от 60-те години на групата Gerry and the Pacemarkers, по-популярен като химн на привържениците на футболния клуб "Ливърпул".

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Протести избухнаха в Мадрид и Лондон след затягане на COVID-мерките

20.09.2020

Обновена

8436 64
Франция с нови 9500 случаи на Covid-19, а Испания - с 4708

12.09.2020

708
Рекорден ръст на случаите с COVID-19 се регистрира по целия свят

11.09.2020

Обновена

4235 22

Коментари

Forza NATO

Чест и съвсем заслужени почитания за сър Том! 👍

Влез или се регистрирай за да коментираш