facebook
twitter

Култура

Стогодишният старец, който отиде на разходка и събра $36 млн.

Истинският супергерой ходи едва-едва, но в последните два дни записа два рекорда за книгата на Гинес
1 429

Забравете Капитан Америка, капитан Марвел, капитан Немо и всички останали стари и нови измислени супергерои и техните битки с измислени опасности. Истинският супергерой, който се бори с истинска, реална и много заразна опасност, се казва капитан Том Мур и живее в графство Бедфордшир, Англия. Капитан Мур, който се е сражавал за страната си във Втората световна война, е на 99 години, ходи едва-едва с проходилка и само за няколко дни се превърна в национален герой, жива легенда и (между другото) в звезда с хит №1 в британските музикални класации. 

Някой би предположил, че с участието си във Втората световна капитан Том Мур е направил достатъчно, за да бъде смятан за герой. Но дори и на сегашната си възраст 99-годишният ветеран очевидно не е бил доволен от своя вече дълъг списък от постижения, защото преди 3 седмици си постави нова задача. 

На 6 април 2020 г., с наближаването на стотния си рожден ден, Мур започна кампания за набиране на пари за Националната здравна служба (NHS) и Charities Together — група благотворителни организации, подпомагащи персонала и доброволците, които се грижат за пациенти с COVID-19 в британските обществени здравни служби. Целта му беше да успее да направи за десет дни 100 обиколки на задния си двор (по 27 м всяка) с помощта на проходилка. Начинанието беше наречено "Разходката на Том за NHS по случай 100-ния му рожден ден".

Първоначалната цел в размер на 1000 паунда беше реализирана още на 10 април. Търсената сума бе увеличена, първо на 5000 паунда и в крайна сметка с включването на все повече дарители, стигна до 500 000 британски лири. Набирането на средства нарасна експоненциално, когато и медиите популяризираха начинанието. 

На 16 април, когато ветеранът завърши и последните 10 от стоте си обиколки в присъствието на почетен караул, събраната сума вече беше стигнала 16 милиона. Дядо Том, който междувременно си беше направил акаунт в Туитър, използва социалната мрежа, за да изрази радостта от натрупването на потресаващата сума за NHS…

Всичко това беше заснето и качено във видео платформи, включително и от Би Би Си и Ай Ти Ви, и разпространено от най-големите световни информационни агенции. А Том обеща да не спира да събира пари "за нашите герои от NHS"  и да продължава да разпространява надеждата по света.  

В петък, 24 април, 99-годишният ветеран (вече събрал над 28 милиона британски лири за Националната здравна служба) измести от първото място в класацията за сингли на Би Би Си Топ 40 канадския R&B изпълнител The Weeknd. Направи го с нова версия на класическия хит на ливърпулската бийт група от 60-те години на миналия век Gerry and the Pacemarkers "You’ll Never Walk Alone" ("Никога няма да вървите сами"). В песента, която е популярна и като химн на привържениците на футболния клуб "Ливърпул", участват още театралната звезда Майкъл Бал и хорът на NHS "Voices Of Care". 

Но и популярният изпълнителн The Weeknd изигра хубава роля в победата на ветерана, като ден по-рано подкрепи капитан Мур публично, призовавайки феновете си да му помогнат и да го превърнат в номер едно за стотния му рожден ден на 30 април.

 

"Боже мой, колко мило от твоя страна @theweeknd
Бенджи ми казва, че си доста талантлив и много популярен!  Какъв мил жест -  благодаря ти!", отвърна веднага в Туитър ветеранът. 

Понастоящем капитан Мур вече е вписан в Книгата на рекордите на Гинес с две свои постижения: във Великобритания той е най-големият индивидуален "фъндрейзър" или "фондонабирач" с над 29 млн. паунда ($ 36 млн.); а на 99 години и 11 месеца стана най-възрастният човек, с песен, стигнала до №1 едно в британските класации, като победи сър Том Джоунс.

Заради невероятните му постижения в набиране на средства в условията на коронавирусна пандемия хиляди хора призоваха 99-годишният ветеран да бъде награден от кралицата. Няколко издания вече съобщиха, че капитан Том Мур е включен в краткия списък за ордена Командир на Британската империя (CBE). Официалният списък с отличените ще бъде разкрит като част от тържествата за рождения ден на кралица Елизабет II през юни, няколко седмици след като Том навърши 100 години.

Все още няма коментари

Още

Вратар преподписа в Шотландия след гласуване на феновете в Туитър

06.06.2020

50
Фондацията на Федерер дарява $1 млн. за храна на децата в Африка

07.05.2020

74
Капитан Том вече е на 100 - и полковник

30.04.2020

629 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×