Медия без
политическа реклама

Изтъкнат турски диригент гостува на Софийската филхармония

Солисти в концерта на 1 февруари ще са цигуларят Павел Берман и виолончелистката Мехай Рио

26 Яну. 2024
Мурат Джем Орхан
Мурат Джем Орхан

Изтъкнатият турски диригент Мурат Джем Орхан ще дирижира в зала „България“ в първия ден на февруари Концерт за цигулка, виолончело и оркестър в ла минор от Брамс и Трета симфония от Чайковски. Солисти на вечерта са Павел Берман, който ще свири на цигулката, принадлежала на легендарния Давид Ойстрах, и Мехай Рио – виолончело.

Родени на една и съща дата, Брамс и Чайковски гледат на музиката през очите на вечното съперничество. Брамс смята, че Чайковски е прекалено емоционален в произведенията си, а Чайковски намира конкурента си за скучен и посредствен. Въпреки това, при единствената им среща, те откриват удоволствието от общуването един с друг. И двамата така или иначе остават в музикалната историята със своите гениални произведения, които и до днес будят възторзи у публиката.

Диригентът и композитор Мурат Джем Орхан е новият генерален артистичен директор на концертната зала CRR (Cemal Reşit Rey) в Истанбул и един от финалистите на Четвъртия конкурс за диригенти „Светланов“ в Париж през 2018-а. След като завършва оперно пеене в Държавната консерватория в Измир, той продължава с магистратура в Истанбулския университет и в Бруклинския музикален колеж в Ню Йорк. Дипломирал се е в класа по оркестрово дирижиране на маестро Антонио Пироли в Държавната консерватория на университета „Мимар Синан“ в Истанбул.

Посещавал е майсторските класове по дирижиране на Йорма Панула в Полша, Алпарслан Ертунгеалп в Будапеща, Мишел Табачник в академия „Киджана“, Ренгим Гьокмен в Измир и Уилям Хикс, хоров диригент на Метрополитън опера в Ню Йорк.

Орхан е дирижирал всички държавни симфонични оркестри и оперни театри в родината си. През 2016 г. е успешният му дебют с Хайделбергската симфониета в Германия с оркестрово произведение на Фазил Сай на Пролетния фестивал в Хайделберг. Сред значимите му изяви на диригентския пулт в операта са „Турандот“ на Пучини, „Любовен еликсир“ на Доницети, „Фиделио“ на Бетовен, „Вълшебната флейта“, „Така правят всички“, „Отвличане от сарая“, „Дон Жуан“ и „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт, „Тайният брак“ на Чимароза, „Севилският бръснар“ на Росини, оперетата „Айше“ на М. Сабахаттин и балетният колаж по музика от „Ромео и Жулиета“ на Чайковски.

Международната му кариера включва концерти със Симфоничния оркестър на Албанското радио и телевизия, Словашкия радиосимфоничен оркестър, Оркестъра на град Гросето в Италия, Камерен оркестър „Атлантида“ и др.

Цигуларят Павел Берман е роден в Москва през 1970 г. Учи в Централното музикално училище и Московската консерватория „Чайковски“ при Игор Безродни, а след това заминава за „Джулиард Скул“ в Ню Йорк, където учи при Дороти Де Лей, а по-късно и при Исак Щерн. Привлича вниманието на международната музикална общност през 1987-а, когато на 17-годишна възраст печели второ място на конкурса „Паганини“, а през 1990-а получава първа награда и златен медал на Международния конкурс за цигулари в Индианаполис. Изявява се като солист и/или диригент с оркестри като „Московски виртуози“, „Италиански виртуози“, Оркестъра на RAI в Торино, оркестъра на академия „Санта Чечилия“, Московския симфоничен оркестър, Румънското национално радио, Пражкия симфоничен оркестър, Щатскапеле – Дрезден, Берлинския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Индианаполис, Симфоничния оркестър в Далас, Пекинския филхармоничен оркестър и др. Берман води майсторски класове в множество академии и редовно е канен да участва в жури на международните конкурси „Паганини“, „Джордже Енеску“, „Исанг Юн“, „Класически струни“ и много други. В момента е професор в Консерваторията на Италианска Швейцария в Лугано и в академия „Перози“ в Биела, Италия. Павел Берман свири на цигулка „Антонио Страдивари“ – Кремона, 1702, ex David Oistrakh, любезно предоставена му от фондация Pro Canale в Милано.

Мехай Рио притежава изключителна виртуозност и завладяваща емоционалност, с което се е превърнала в най-признатия виолончелист в Република Корея. Някои от най-значимите ѝ участия са със знаменитата пианистка Марта Аргерич и с виртуоза на цигулката Шломо Минц. На 16 години Рио постъпва в „Джулиард Скул“, след това завършва обучението си със степен доктор на изкуството в Мичиганския университет, което я подготвя да стане истински задълбочен музикант. Тя е свирила с много реномирани формации като Берлинския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Пражкото радио, Израелския симфоничен оркестър, Филхармонията на Хонконг, Симфоничния оркестър на Рим, Филхармонията на Сеул и десетки още. Понастоящем Рио живее във Виена и активно концертира – редовно изнася над 30 концерта годишно. Тя е и артистичен директор на IMK – асоциация за международна подкрепа на музика и култура.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата