Медия без
политическа реклама

Иво Папазов-Ибряма чества 70 години на "Аполония"

23 Авг. 2022
Ибряма
снимка: Емил Л. Георгиев
Ибряма

Кралят на кларинета, легендата на сватбарската музика - Иво Папазов-Ибряма, ще отбележи своя 70-годишен юбилей с концерт на "Аполония". Събитието е на 30 август от 21:00 часа, а в него ще вземат участие оркестър "Тракия" и Петя Панова. Това е един от акцентите в програмата на 38-ите Празници на изкуствата, които започват в Созопол ден по-рано. 

В конкурса на Радио БиБиСи за уърлд мюзик през 2005 г. Иво Папазов е удостоен с престижната международна награда на публиката. Западни журналисти не спират да сипят суперлативи и да говорят за него като като за "магьосник". Инструменталната му техника e описвана като "пределна", "абсолютна", стилът му – като "експресивен", а желанието да експериментира – като "нескончаемо"…  "Това е награда за предишната работа. Постепенно, постепенно сме стигнали дотук. Тръгнахме с "Изгряващия Орфей", после с "Балканология". Аз не съм спирал… Това са плодовете от първите неща – не можеш изведнъж да направиш бомба!", така скромно коментира Ибряма международния успех, застигнал го три десетилетия след сформирането на оркестър "Тракия" през 1974 г.

На музикалната сцена на "Аполония" ще излязат и рокаджиите от "Ахат", а "Фондацията" ще отбележи 55-годишнината на "Щурците" и ще събере заедно всички членове на бандата на една сцена. Белослава също ще отбележи 22 години на сцената в Созопол. 

38-ите Празници на изкуствата "Аполония" тази година включват над 50 събития между 28 август и 5 септември - концерти, театрални постановки, изложби, литературни премиери, майсторски класове, както и ежегодните срещи с български творци край морето в разговори на тема "Цената на успеха".

За ценителите на екранните изкуства са подбрани едни от най-успешните и популярни нови български филми, които ще се прожектират на открито в Лятното кино. Майсторски клас по актьорско майсторство и режисура на известния български режисьор Галин Стоев ще се проведе от 30 август, а представянето на участниците ще бъде на 3 септември в двора на Художествената галерия.

Михаил Билалов ще представи своя моноспектакъл "Бум-Бум" със специалното участие на Ангел Заберски бенд, а Театър Българска армия ще покаже легендарната си постановка "Секс, наркотици и рокендрол", която е с непроменен актьорски състав вече 30-и сезон“.

В залите на Художествената галерия - Созопол ще видим колекция творби на световно известните Кристо и Жан Клод, "Слънчеви перспективи" на Мартиан Табаков и Мартин Трифонов и Международното триенале на сценичния плакат – "Обичай плаката!". 

Обичаната писателка Здравка Евтимова ще представи книгата си "Резерват за хора и вълци" и ще води майсторския клас за творческо писане. Литературните вечери на "Аполония" включват още премиери на "Колко е лесно да бъдеш обичан" – 25 истории от учениците на Стефан Данаилов, "Любовта за напреднали" от Светлозар Желев, "Монолози" от Мария Касимова-Моасе, "Звезди под клепачите" от Николай Терзийски, "Гризачи" от Валери Йорданов и много други. Специални вечери ще отбележат 100-годишнината от рождението на Радой Ралин и 80-годишния юбилей на литературния историк Михаил Неделчев.

Билети за всички събития на "Аполония 2022" се продават в мрежата на Eventim, а пълната програма може да бъде открита на официалния сайт www.apollonia.bg.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата