Quantcast
И Кончаловски не иска да е колега на Навални | СЕГА
facebook
twitter

Култура

И Кончаловски не иска да е колега на Навални

Филмът му „Скъпи другари“ има 6 номинации за наградите на руската критика, той не ги ще
1 663
 БГНЕС
Андрей Кончаловски

След по-малкия си брат Никита Михалков, и Андрей Кончаловски се разсърди на кинокритиците в Русия, че са номинирали Алексей Навални за националното филмово отличие "Белият слон". През март експертният съвет на наградите номинира Навални и неговите сътрудници за специален приз "Събитие на годината" - за неговата "поредица от иновативни документални разследващи филми". 83-годишният Кончаловски реши, че не е достойно филмът му "Скъпи другари" да се състезава на една писта с дисидента. 

„Със съжаление съм принуден да обявя, че взех едно нелеко за мен решение и моля моят филм да бъде изваден от участие в националните награди на кинокритиците и филмовата преса „Белият слон” за 2020 г.", заяви режисьорът. "Скъпи другари", който вече спечели специалната награда на журито на кинофестивала във Венеция и е номиниран за "Оскар" и БАФТА, се състезава в шест категории на "Белият слон". Лентата разказва за окървавения протест на съветски работници в Новочеркаск през 1962 г., а у нас ще може да се гледа след броени дни на "Киномания".

"Тъжно ми е да видя, че тази година номиниран за националните награди за филмова критика и филмовата преса в категорията „Събитие на годината“ е публицистичен проект, който може да се разглежда като политически акт, но по никакъв начин не може да получава оценки, според критериите за киното. Все едно редакционна статия във вестник „Комсомолская правда“ да получи награда за литература", мотивира Кончаловски оттеглянето си. "Съжалявам, но тази година грешка на Експертния съвет ни лиши от възможността за обективни оценка на киноизкуствата в рамките на професионалната ни общност", завършва той своето обръщение.

Председателят на експертния съвет на „Белият слон“ Виктор Матизен заяви пред Open Media, че филмът на Кончаловски не може да бъде изваден от номинациите, тъй като правилата не предвиждат такава възможност. „В миналото сме имали подобни инциденти, но никога не сме оттегляли номиниран филм. С цялото ми уважение към Андрей Сергеевич — няма да нарушим правилата”, каза Матизен.

Срещу номинацията на Навални вече се противопостави и самата организация, създалала "Белият слон" - Гилдията на киноекспертите и филмовите критици към Съюза на кинематографистите на Русия. Гилдията обяви, че оттегля подкрепата си за наградата и вече не се смята за неин основател.

Никита Михалков, който е председател на Съюза на кинематографистите, пък заяви, че кинокритиците, които искат да възнаградят "програмата" на Навални, "не са никакви филмови критици".

 

Още

Михалков обяви "Оскарите" за морално безумие

23.04.2021

2360
Кончаловски показва съветско клане с човешко лице

09.09.2020

3301
Никита Михалков: Неудобно ми е да съм колега на Навални

16.03.2021

5700