Quantcast

Медия без
политическа реклама

Синът на Кончаловски ще снима филм за Донбас

Режисьорът пристигна в самопровъзгласилата се Донецка народна република, за да тръгне по стъпките на Стивън Сегал

08 Ноем. 2022
Егор Михалков-Кончаловски

Режисьорът Егор Кончаловски – син на именития кинематографист Андрей Кончаловски, ще снима документален филм за Донбас. Заедно с продуцента Юрий Душин той вече е пристигнал в Донецк, съобщава в своя канал в социалната мрежа Telegram ръководителят на самообявилата се Донецка народна република Денис Пушилин. „Те се готвят да снимат документален филм за Донбас и неговите защитници. Полезно дело", пише Пушилин, като благодари на гостите за визитата и обещава да присъства на премиерата, когато филмът бъде готов.

Самият Кончаловски отбелязва, че животът в Донецк много се различава от този в Москва. По думите му в града има съвсем различна „степен на човешко взаимодействие“.

Егор Кончаловски е роден на 15 януари 1966 г. в руско-казахското семейство на режисьора Андрей Кончаловски (по баща Михалков) и актрисата Наталия Аринбасарова. Когато той е 3-годишен, баща му се развежда с майка му, жени за французойката Вивиан Годе и заминава за посока Париж. Въпреки този труден старт, по-късно Егор си сътрудничи в киното с именития си баща - той е работил като асистент-режисьор във филмите от холивудския му период „Танго и Кеш“ и „Хоумър и Еди“.

През 1994 г. се дипломира като магистър по история на изкуствата в Кеймбридж, специалист по творчеството на Дюрер и Рембранд. Пътят му в кинорежисурата започва през 1999-а с „Отшелникът“, през 2002 г. нашумява с „Антикилър“, в който участва и като актьор. Тази година излезе семейната му комедия „Баща ми е вожд“ за капитан далечно плаване, завърнал се в родината като вожд на африканско племе.

Политическите възгледи на Кончаловски-младши са близки до тези на неговия чичо - Никита Михалков. Той критикува западните държави, че са поели по „пътя на сатанизма“ и се изказва в подкрепа на анексията на Крим през 2014-а и руското нахлуване в Украйна, като дори предлага цялата територия на съседната държава да бъде завзета.

По-рано Пушилин беше разказал, че режисьорът, актьор и представител на Министерството на външните работи на Русия, отговарящ за хуманитарните връзки със САЩ Стивън Сегал ще заснеме филм за Донбас. Тогава той сподели, че с помощта на своя нов филм Сегал има намерение да промени представите за случващото се в региона. През август бяха публикувани кадри от въпросната бъдеща лента. За целта на снимките американецът с руски корени, а напоследък и с руски паспорт, посети руините на следствения изолатор в Еленовка на територията на ДНР, където бяха държани украински военнопленници.

 

Още по темата