Медия без
политическа реклама

„Ваятелят на светове“ Владимир Зарев стана герой на филм

Режисьор на документалната продукция е Владимир Борисов

30 Март 2024ИРИНА ГИГОВА
Писателят и голямата река - кадър от филма.

Документалният филм „Ваятелят на светове“ за един от най-големите съвременни български и европейски белетристи – акад. Владимир Зарев, имаше премиера преди вечер във филмотечно кино „Одеон“. Проектът е замислен от изтъкнатата кинодокументалистка Галина Кралева, но точно когато получава финансиране за реализацията му, тя си отива от живота. Сега идеята е осъществена от нейния син – режисьора Владимир Борисов, а интервютата във филма са дело на неговата сестра, журналистката Марина Чертова.

Във „Ваятелят на светове“ за личностния и творчески път на писателя говорят сценаристът проф. Станислав Семерджиев (който е и сценарист на 75-минутната лента), драматургът доц. Юрий Дачев, художникът проф. Греди Асса, скулпторът Павел Койчев, литературоведът проф. Михаил Неделчев, издателят Стойо Вартоломеев, философът проф. Георги Каприев, журналистката Румяна Таслакова, съпругата му - известната поетеса Мирела Иванова, сестра му - кинорежисьорката Весела Зарева, и други видни интелектуалци, но най-ценното е, че участник във филма е самият Владимир Зарев с неговата мъдрост, душевно благородство, самоирония и пиетет към богатите възможности на българския език. Операторите Георги Гвоздев и Светлана Ганева са уловили с камерата красотата на местата, обичани от писателя и вдъхновявали творчеството му през десетилетията – Видин, откъдето е родът му, центъра на София, където е израснал, Созопол, където в зряла възраст е кръстен…

Реката е най-голямата метафора, която познавам, казва Зарев, визирайки величествения Дунав. Дунава е одухотворен герой в шедьовъра на писателя: мащабната трилогия „Битието“, „Изходът“ и „Законът“, която обхваща близо 150 години българска история през съдбата на фамилията Вълчеви. Феноменално е, че Владо завършва първата част едва 29-годишен, става ясно от филма, втората написва няколко години по-късно, но третата се забавя с десетилетия. Времето на „Законът“ идва чак с общественото раздвижване след промените. Друг от известните романи на Зарев – „Разруха“, е първият роман в Източна Европа, пресъздаващ драматичния преход от диктатура към демокрация, макар и с всичките й несъвършенства у нас. „Очакваше се, че такава книга може да дойде от Чехия, от Полша, от Унгария, а тя се появи от България“, цитира европейската критика един от интервюираните във филма. Особено високо „Разруха“ е оценена в Германия, където започват да наричат нашия жив класик „българския Балзак“. 

Самият Владимир Зарев признава от екрана, че в цялото му творчество най-силно са го вълнували темите за властта и за страха от смъртта. С годините е разбрал, че двете са едно и също нещо: човек иска да властва, за да преодолее този изконен страх. Това са част от темите и в може би най-сложното и най-любимо за автора си произведение: философския роман „Поп Богомил и съвършенството на страха“…

След „Одеон“ прожекция на „Ваятелят на светове“ в близките седмици предстои, разбира се, във Видин, а след това – и в Созопол. „Сега“ научи от екипа на продукцията, че филмът ще участва в документалната селекция на тазгодишното издание на Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов" през май.

Режисьорът Владимир Борисов е роден през 1987 г. в София. Завършва филмова и телевизионна режисура в Югозападен университет „Неофит Рилски“, в момента е докторант по кинознание и киноизкуство. Дейността му като режисьор включва множество тв продукции. Режисьор е на първия български уеб сериал „Не така, брат!“. Бил е директор на продукция на тв сериалите „Братя“, „Клетката“, „Ол инклузив“, „Аз и моите жени“ и др. „Ваятелят на светове“ е неговият режисьорски дебют в пълнометражното документално кино.

Още по темата