Медия без
политическа реклама

Филм възражда Марадона през погледа на дъщеря му

Актрисата Далма вече е посвещавала на баща си и театрален спектакъл

26 Март 2024
Диего Марадона с дъщеря си Далма на червения килим на Международния кинофестивал в Кан през 2005 г.
ЕРА/БГНЕС
Диего Марадона с дъщеря си Далма на червения килим на Международния кинофестивал в Кан през 2005 г.

Историята на футболната икона Диего Марадона през погледа на неговата дъщеря Далма – дългоочакваният документален биографичен филм за златното момче на Аржентина и Неапол вече е на платформата на Warner Bros Discovery - Max. „Историята на татко е разказвана хиляди пъти – от хора, които го обичат, и от такива, които не го обичат. Аз исках за пръв път да разкажа какъв човек и баща беше. За щастливите и за не особено щастливите моменти. Имам милиони случки и анекдоти, които те хващат за сърцето. Много съм го критикувала, винаги съм му казвала всичко в лицето. Но колкото повече време минава, толкова повече имам желание да го защитавам. Сега е мой ред да говоря“, казва 36-годишната актриса Далма Марадона, първородната дъщеря на вечния номер 10 на „Наполи“ и националния отбор на Аржентина, който почина в Буенос Айрес едва на 60 години.

Един живот на шеметни върхове и главоломни падения – този на Диего Армандо Марадона, е проследен в документалния биографичен филм „Далма Марадона – дъщерята на Господ“, заснет от Лорена Муньо. В заглавието тя се заиграва с прочутата фраза за „ръката на Бога“, с която футболистът отбеляза гол срещу Англия на четвъртфинала на Мондиал'86. Филмът е достъпен в стрийминг от неделя, 24 март – точно в деня на годишнината от последния мач на Марадона с фланелката на „Наполи“. Това е пътуване назад във времето между видеозаписи, срещи и случки (много от тях лични и неизвестни досега), в което историята на легендата на световния футбол е разказана от оригиналната гледна точка на дъщеря му Далма, която вече е посвещавала театрална постановка на баща си, но и от други хора, изиграли ключови роли в живота на шампиона.

„Аз имам най-добрата версия на моя баща. Нямам нужда някой да ми го разказва. За мен той беше баща ми, не човек, който просто играе добре футбол“, коментира Далма. Във филма тя припомня детството му, първите тренировки, срещата със съпругата му - и нейна майка - Клаудия, възхода му в Италия (Далма дори влиза в някогашния семеен дом в Неапол), световните първенства, до достигането на статута на легенда. Също и кошмарните периоди в плен на наркотиците, дисквалификацията му, страха, че няма да излезе от тази клопка.

Представен е един Диего Армандо Марадона, който е преди всичко баща и спътник в своята по-човешка и „земна“ страна, когато вечер тананика на дъщеря си танга, защото не знае приказки за лека нощ. Който никога не отказва да се раздаде, когато е изправен пред молба за помощ или пред делириума на феновете. И който с безкрайни усилия се опита да се изправи отново на крака, за да се върне "чист" и успешен на терена. Сред многото интервюирани са членове на семейството, треньори, журналисти и съотборници, включително брат му Лало Марадона, първият агент Гийермо Копола, аржентинските футболисти Серхио Гойкоечея, Карлос Тевес, Хорхе Буручага, треньорът и приятел Фернандо Синьорини, спортният коментатор Федерико Буфа, играчите на „Наполи“ от онова време.

На 25 ноември 2020 г. шокът от кончината на великия шампион е толкова силен, че кара целия футболен свят да замлъкне. Съдебният процес за смъртта на Диего Армандо Марадона ще започне на 4 юни в Сан Исидро, Аржентина, с осем обвиняеми за престъпления, свързани с медицинското лечение на спортиста. Далма не коментира края на баща си, но си спомня, че е виждала как погледът му ден след ден гасне. „Казват ми, че той не може да си отиде напълно и аз също донякъде вярвам в това. Този документален филм е подарък за него, а също и за мен, защото това, че съм била част от живота му, е подарък“, обобщава Далма Марадона.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата